Sănătate: 3 leacuri cu gutui

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 12 noiembrie 2019, 16:29

Te-a prins toamna fredonând „galbenă gutuie, dulce amăruie”? Nu-i rău deloc, dar poate nu știi că acest fruct nu este doar un ingredient excelent pentru mâncăruri sau dulcețuri, ci și un excelent remediu pentru foarte multe afecțiuni.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor o recomandă pentru calitățile sale astringente puternice, ca antidiareic, ca antihemoragic în hemoptizii, hemoragii uterine și hemoroizi. Fiind ușor acide, fructele sunt utile celor care au stomacul leneș și ca antivomitive în vomismente cronice. Semințele, puternic emoliente, sunt indicate ca remediu în caz de tuse, răgușeală, laringită și bronșită.

Gargară, leac pentru laringită

Proprietățile astringente, combinate cu cele emoliente, justifică utilizarea lor, sub formă de gargară, în laringită, faringită, amigdalită, stomatită sau sub formă de comprese în tratamentul hemoroizilor, eczemelor, arsurilor etc. Semințele sunt recomandate și ca adjuvante în calmarea iritațiilor pielii și ale sânilor, precum și în tratarea mâinilor crăpate, a degerăturilor, în eczeme, arsuri, conjunctivite.

Fructe proaspete și parfumate

Cea mai întâlnită metodă de administrare este una foarte plăcută: consumul fructelor, ca atare, sau, dacă gustul lor nu îți este pe plac, al produselor derivate din acestea (sucuri, siropuri, jeleu). Îți sunt cunoscute, bineînțeles, și rețete de mâncare de gutui. Totuși, decoctul are o acțiune mai puternică. Se prepară dintr-o gutuie mare, rasă și un litru de apă. Se lasă să fiarbă, până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea în cursul unei zile.

Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.

►INFUZIE CONTRA RĂCELILOR

Pentru bolile aparatului respirator, se prepară o infuzie din semințe: o linguriță la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Se mai poate face macerat la rece dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă. Se lasă la înmuiat timp de două-patru ore. Se folosește ca loțiune sau sub formă de comprese contra iritațiilor pielii și în cosmetică, pentru tratamentul tenului uscat.
Frunzele, bogate în tanin, se folosesc ca antidiareice, sub formă de infuzie: una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Dacă le amesteci cu frunze de mur sau de zmeur și cu fructe de măceșe, obții un ceai de masă foarte plăcut la gust, pentru toată familia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!