Ce sunt probioticele. Bacterii “bune” vs. bacterii “rele”

De Lumea Femeilor pe

Bacterii? Şi încă vii?! Să le “serveşti” la masă?!! Cât de “bune” pot fi, ca să te facem să “înghiţi” ideea? Află totul despre probiotice!
Ca să-ţi câştigăm încrederea din prima, invocăm autoritatea supremă: FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură). Iată cum defineşte ea probioticele: microorganisme vii care aduc beneficii sănătăţii.

Ce alimente conţin probiotice

Cel mai simplu este să “se adune” în alimentaţia ta (şi a familiei tale) de zi cu zi. Să nu vă lipsească aşa-numitele alimente probiotice (care stimulează dezvoltarea, în intestine, a bacteriilor “bune”): anumite lactate cu (iaurt, chefir), leguminoase (linte, fasole), fructe (banane, fragi şi afine, avocado), dar şi “iuţeli” apetisante, ca ceapa şi usturoiul etc.

Ce probleme previn probioticele

Primul exemplu care ne vine în minte, apropo de rele şi de spălat, este… halena: respiraţia cu damf (iz) neplăcut, “alimentată” de carii, gingivite, alte probleme de sănătate, dar şi de bacteriile “rele” (care se hrănesc cu resturile alimentare din cavitatea bucală). Le combaţi sporind aportul de bacterii “bune” – probiotice.

Cine mai are nevoie de probiotice

Sistemul digestiv, tranzitul intestinal, imunitatea beneficiază din plin de aportul de probiotice bine reglat. Alte “ţinte”: alergiile, stresul, oboseala cronică etc.

Răsfăţ culinar cu probiotice

Iaurtul, kefirul şi, în special, produsele lactate fermentate sunt principalele surse de probiotice. Un adevărat răsfăţ culinar, în numele sănătăţii!

Tu consumi alimente cu probiotice?
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro