România trece la ora de iarnă. Ce efecte va avea schimbarea orei asupra organismului

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Miercuri, 09 octombrie 2019, 14:59
România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă. Medicii avertizează că trecerea la ora de iarnă, poate avea numeroase efecte asupra organismului nostru, iar unele dintre ele pot fi deosebit de periculoase. 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de iarnă 2018. Așadar, ora 4 va deveni ora 3, iar ziua de duminică, 28 octombrie, va fi cea mai lungă din an. Toate aceste schimbări își pot pune amprenta asupra organismului nostru.

Este nevoie de timp ca să ne adaptăm la schimbare

Medicii sunt de părere că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii. Totodată, pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Medicii ne recomandă plimbări în aer liber și o alimentație bazată pe multe verdețuri

Medicii ne recomandă să facem plimbări în aer liber și să avem o alimentație bazată pe multe verdețuri.
Din anul 1932 România trece, în ultima duminică din octombrie, la ora de iarnă. Deşi motivaţia iniţială – aceea de a face economie de resurse – a dispărut în epoca modernă, peste 70 de state nu au renunţat încă la schimbarea orei. Țara noastră ar putea renunța, începând cu 2019, la alternarea orei de vară cu ora de iarnă. Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunțarea la schimbarea sezonieră în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Așadar, România va trebui să decidă anul viitor dacă va rămâne la ora de iarnă sau vom face din nou trecerea la ora de vară, urmând ca aceasta să fie ultima schimbare de acest fel.

Citește și: „Ora de vară 2018. Când se schimbă ora”

„Cum ținem răceala la distanță odată cu schimbările de temperatură”

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi și când se trece la ora de iarnă 2019

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!