România a renunțat la clasificarea statelor în funcție de riscul epidemiologic. Care sunt noile reguli de intrare în țară

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 31 ianuarie 2022, 17:31

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a renunțat la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic. Intrarea în România se va face după o singură regulă.

Raed Arafat a anunțat schimbarea regulilor la intrarea în țara noastră. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca statele să nu mai fie clasificate pe coduri de culoare (roșu, galben, verde), în funcție de numărul cazurilor de COVID-19. De la 1 februarie va exista o singură regulă valabilă pentru toată lumea.

Prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Asta este regula de acum, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit news.ro.

Șeful DSU a explicat că această schimbare „este o abordare mai unitară şi mai uşor de urmărit pentru populaţie”, mai ales că în prezent puţine ţări europene se află în zona verde. 

Măsura carantinei se instituie pentru o durată de 5 zile și pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.Printre cei care sunt exceptați de la carantină la intrarea în țară se numără copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani.

Documentul poate fi citit AICI.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!