Rezoluții pentru noul an pentru persoanele cu boli cronice sau dizabilități. Ce poți face ca să te simți mai bine în 2023

De Oana Savin, pe

Pentru mulți oameni care suferă de boli cronice este destul de dificil să își facă rezoluții pentru noul an. Însă, există câțiva pași pe care ar trebui să îi facă pentru a se simți mai bine în 2023.

Cu fiecare an ce vine, oamenii își propun câteva rezoluții, fiind gata să arate lumii un nou eu. Majoritatea aleg să facă mai mult sport, sau să economisească bani sau să își schimbe dieta.

Dar, oamenii care trăiesc cu boli cronice sau alte dizabilități nu au nici timpul și nici energia pentru a-și transforma complet viețile.

Există, totuși, câțiva pași pe care persoanele cu boli cronice îi pot face pentru a avea un an nou mai bun.

Rezoluții pentru 2023: Stabilește obiective realiste de sănătate

Viața fiecărei persoane care suferă de boli cronice este diferită. Așadar, oameni diferiți cu diferite obiective privind sănătatea. Poate puteți vorbi cu medicul vostru pentru a încerca o nouă medicamentație sau puteși urma un curs online pentru a învăța să vă descurcați mai bine în viața de zi cu zi.

„Trebuie abordat știind că boala cronică ne poate bulversa, dași facem totul corect și să nu lăsăm ca vinovăția să ne restrângă capacitatea de a ne atinge obiectivele”, a afirmat Eileen Davidson, susținător al pacienților cu poliartrită reumatoidă, pentru Health.com.

Scapă de persoanele negative din viața ta

Deși poate fi un pas dificil, înconjoară-te de persoane care te susțin și care te ajută cu adevărat. Acest lucru te va ajuta foarte mult.

În ceea ce privește furnizorii de servicii medicale, dacă ai dat de o persoană care nu te ia în serios sau ignoră simptomele pe care le ai, ar trebui să găsești o persoană care să ia în serios îngrijorările tale.

„Dacă ai un medic care nu crede în tine, poate găsești puțin timp și energie anul acesta pentru a-l înlocui cu cineva care te ascultă”, a afirmat Rebecca Cokley de la Ford Foundation’s US Disability Rights.

Citește și: 15 semne care indică apariția demenței. Cum se manifestă tulburările provocate de boală

Citește și: Ce se întâmplă cu mintea noastră când citim o carte versus când dăm „scroll” pe feeduri?

Nu te compara cu alții, una din cele mai bune rezoluții pentru 2023

În noul an vei auzi cum oamenii își propun noi obiective pe plan prefesional. Acest lucru te poate face să fii mai dur cu tine însuți, mai ales dacă te confrunți cu simptome noi sau acestea se înrăutățesc, ceea ce va face dificil să te implici 100% la locul de muncă.

„Este foarte dificil, în special pentru tinerii adulți cu boli cronice să se compare cu alții. Ești în propria ta linie temporală și nimic nu ar trebui să te facă să te simți lăsat în ur,ă”, a explicat Shena Dave, fondator și director executiv al Generation Pacient.

Ia-ți timp pentru a lua prânzul

O rezoluție care poate ajuta oamenii cu boli cronice și dizabilități să se îngrijească este aceea de a-și aminti să ia prânzul.

Rebecca Cokley, ea însăși suferind de migrene, obișnuiește să își întrebe urmăritorii de pe Twitter ce mănâncă la prânz. Pentru ea, prânzul este „un moment de a te detașa de la muncă și de a avea grijă de tine”.

Cokley obișnuia să sară peste masa de prânz. Însă a renunțat la acest obicei după ce a vorbit cu alte 30 de persoane cu dizabilități care au spus că preferă să sară peste prânz deoarece simțeau că nu au făcut suficient la job.

Pentru a te asigura că ai timp să iei masa de prânz, poți adăuga acest pas la lista ta cu lururi de făcut și să o verifici, așa cum faci și cu celelalte responsabilități.

Citește și: 5 trucuri care ne pot scăpa de dependențele alimentare

Citește și: Tipul de cancer care ar putea fi depistat cu ajutorul mirosului

Conectează-te cu alte persoane care suferă de boli cronice

Să te confrunți cu tot felul de simptome frustrante te poate face să te simți singur. Pentru a trece mai ușor peste ele poți intra în contact cu alte persoane care, la fel ca tine, trăiesc cu boli cronice sau dizabilități.

„Unul dintre cele mai puternice lucruri pentru mine este suportul celorlalți pacienți. Nu există pauză de la boala cronică, dar un lucru pe care îl poți face pentru tine este să găsești o comunitate”, a explicat Shena Dave.

Sprijinul de la egal la egal poate fi găsit în diferite moduri, precum grupuri oficiale de susținere, sau găsirea unor persoane ca tine pe platformele de social media.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!