Tipul de cancer care ar putea fi depistat cu ajutorul mirosului

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 14 noiembrie 2022, 18:05

Știm cu toții că atunci când vine vorba de cancer, diagnosticul precoce salvează vieți.

Și cel mai bun mod de a detecta orice semne sau simptome timpurii de cancer este cunoașterea propriului corp și a modului în care el funcționează. Modificările de orice fel ar trebui să fie semnale de alarmă care să trimită la medic.

Specialiștii în sănătate spun că una dintre schimbările fizice care ar putea atrage atenția asupra pericolului apariției cancerului este modificarea mirosului anumitor secreții ale corpului. Vorbim aici despre femei și despre schimbarea consistenței sau a mirosului secrețiilor vaginale, care poate prevesti cancerul de col uterin (sau cancer cervical).

Citeşte şi: Studiu: Tipul de cancer care ar putea fi depistat cu trei ani înainte să se instaleze, doar prin controlul greutății și al glicemiei

Cancerul de col uterin este al 14-lea cel mai frecvent tip cancer în rândul femeilor din Marea Britanie, aproximativ 3.200 de persoane fiind diagnosticate cu el în fiecare an, notează The Sun.

În România, anual, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.909 decese cauzate de această boală. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului cervical.

Experții britanici spun că unul dintre semnele cheie ale apariției unui astfel de cancer este modificarea secrețiilor vaginale la nivelul texturii, culorii, consistenței, dar și al mirosului.

Unele femei au și o scurgere vaginală care miroase neplăcut și durere în zona dintre oasele șoldului – spun experții de la Cancer Research UK.

Dar există și alte semne cheie care pot anunța un cancer de col uterin, precum:

  • Durere și disconfort în timpul sexului
  • Sângerări vaginale după sex, între menstruații sau după menopauză
  • Durere în partea inferioară a spatelui sau în pelvis
  • Durere severă în lateral sau spate cauzată de rinichi
  • Constipație
  • Urinare sau defecare mai dese decât de obicei
  • Sânge în urină
  • Umflarea picioarelor
  • Sângerare vaginală severă

Una dintre cele mai ușoare modalități de detectare și prevenire a cancerului de col uterin este efectuarea testului Papanicolau. Acest test poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, contribuind la prevenirea unei evoluții patologice. Pe lângă testarea periodică, mai există o modalitate de prevenire a cancerului de col uterin – vaccinarea contra infecției cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Foto – 123fr.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!