Radiaţiile solare, la cel mai înalt nivel din acest an. Cum ne protejăm?

De Nicoleta Galeteanu pe

Furtunile solare puternice produse recent şi implicit diminuarea stratului de ozon vor dispersa deasupra României cel mai ridicat nivel de radiaţii solare din acest an.
Valurile de raze X şi radiaţiile ultraviolete eliberate de Soare, ca urmare a exploziilor şi furtunilor solare din ultimul timp, au ridicat nivelul radiaţiilor solare la 9 unităţi, potrivit indicelui afişat de INMH pentru astăzi, nivel maxim de radiaţii înregisrat în acest an.

Mai mult decât atât, se aşteaptă ca indicele razelor ultraviolete (UV) să crească în perioada următoare, în condiţiile în care acesta a atins deja pragul critic de 9 unităţi, pe o scară de la 0 la 15, unde 6 -7 reprezintă valoarea normală.

Cod roşu de radiaţii, cod galben de caniculă

Alerta de cod roşu privind radiaţiile UV vizează în special sudul ţării şi zonele de munte. Astfel, spre sfârşitul săptămânii în sud, sud-vest şi la munte sunt aşteptate cele mai ridicate valori, indicele UV depăşind 9 unităţi.

Totodată, meteorologii au anunţat şi cod galben de caniculă în ţară, prognozând temperaturi aproape de caniculă de 35 de grade celsius în toate regiunile ţării.

Cum te protejezi

– evită să ieşi după-amiaza, între 11-00 şi 16.00,
– poartă haine adecvate, ţesături naturale (bumbac, in etc.), deschise la culoare
– consumă multă apă; poartă întotdeauna o sticlă de apă la tine,
– foloseşte loţiuni cu factor ridicat de protecţie (30, 40 şi chiar 50) şi fond de ten care oferă şi protecţie solară,
– poartă ochelari, pălărie sau umbrelă pe stradă.

Află mai multe despre cum să te protejezi de radiaţiile solare puternice de pe timpul verii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro