Plante aromate, bune la toate

De Lumea Femeilor pe

Dau casei tale un plus de farmec, parfumează aerul, fac minuni pentru sănătate şi dau savoare bucatelor. Cum ziceam: plantele aromate sunt bune la toate
 

Fericite la soare

Busuiocul are mai multe varietăţi (cu frunze verzi, cu frunze roşii, cu miros de lămâiţă etc.)
►Se seamănă în aprilie şi are nevoie de apă până când se dezvoltă tufa
►Până toamna, când moare, îl poţi tunde de trei ori, iar lăstarii astfel obţinuţi îi foloseşti… în bucătărie, după ce s-au uscat într-un loc aerisit şi umbrit
►Busuiocul dă o aromă specifică sosurilor de friptură, pizzei, pastelor etc.
►Dacă tuşeşti sau eşti balonată, un ceai de busuioc îţi face bine
►Iar dacă pui câteva fire între rufe, acestea vor mirosi a proaspăt.
Cimbrul se recoltează când e înflorit, pentru că atunci e mai aromat
►Pe vremuri, era folosit ca plantă medicinală, pentru limpezirea vederii, ameliorarea auzului şi a digestiei ►În bucătărie, seminţele de cimbru se pun la sărmăluţe în foi de varză, fripturi etc. iar gospodinele pricepute ştiu că maschează defecte ale mâncării.
Levănţica e o plantă perenă, nepretenţioasă, se înmulţeşte prin despărţirea tufei şi prin semănat
►Ede efect şi în bucătărie: mierea de levănţică e deosebit de fină, jeleurile, bomboanele şi lichiorurile cu acest parfum sunt adevărate delicii, iar oţetul dă o aromă aparte salatelor
►Ceaiul are efect tonic şi calmant.

Melisa -plantă perenă, se seamănă primăvara sau se desparte tufa (primăvara sau toamna)
►În bucătărie, parfumul ca de lămâiţă o „recomandă“ în prepararea prăjiturilor, tartelor, îngheţatei, a lichiorurilor şi băuturilor răcoritoare
►Ceaiul e bun la dureri de cap şi la digestie.

Rozmarinul se poate cultiva ca plantă de apartament, dacă o ţii, vara, afară
►Se înmulţeşte prin seminţe sau prin butaşi făcuţi primăvara
►Ceaiul tratează bronşita
►În bucătărie, condimentează toate tipurile de carne şi legume.

Salvia, semănată primăvara sau toamna, în grădină, dă savoare fripturilor, preparatelor cu ouă, salatelor; dar, până te obişnuieşti cu aroma, foloseşte cantităţi mici
►Ceaiurile sunt bune pentru gargară, curăţă gâtul, tratează bronşita, reumatismul, detoxifică organismul.

Tarhonul -rezistă până la minus 3 sau 4° C, dar vrea vara mult soare
►Se înmulţeşte prin butaşi sau prin despărţirea tufei, toamna, iar lipsa apei duce la lemnificarea tulpinei ►În bucătărie, există o serie de preparate care te conving iute să foloseşti acest condiment: puiul cu tarhon, ouăle napoletane, friptura de vită, uleiul pentru salate.

Mărarul este uşor de înmulţit prin seminte, primăvara
►Larg utilizat în bucătărie, pentru aroma lui deosebită, a cucerit până şi patiseriile: o specialitate moldovenească -plăcinta cu brânză sărată şi mărar -e un desert sau un aperitiv aparte.

Ceapa de tuns se înmulţeşte primăvara sau toamna, prin despărţirea tufei
►Frunzele tocate condimentează, rasoluri, omlete.

Pătrunjelul (cel pe care ţi-l prezentăm se cultivă doar pentru frunze) îl semeni primăvara, la interval de 2-3 săptămâni, ca să ai mai multe recolte
► În bucătărie, ciorbele şi unele salate şi sosuri nu au gust fără el!

Fericite la umbră

Hasmaţuchi (asmaţui) se seamănă din martie până în septembrie
►Pe vremuri, se spunea că „dă chef de viaţă“, fortifică memoria, ascute mintea
►În bucătărie dă aromă mentolată, dulce-picantă, salatelor, omletelor, supelor, sosurilor.

Cresonul. Cresonul de grădină e picant; se poate semăna tot anul (la 10-15° C răsare în 24 de ore)
►În bucătărie, cresonul înseamnă verdeaţă proaspătă pentru salate şi mâncăruri gătite, la orice vreme din an
►Cresonul de fântână -mai greu de cultivat -are nevoie de multă apă; are frunze mari, ca ale spanacului sau şteviei.

Menta se înmulţeşte uşor prin despărţirea tufei, toamna şi are nevoie de un sol mai umed
►În bucătărie dă aromă salatelor, legumelor, fripturii de miel, peştelui, băuturilor răcoritoare, prăjiturilor.

Oregano e o plantă perenă, se seamănă primăvara sau toamna
► Aroma picantă, pătrunzătoare, îl recomandă pentru pizza, fripturi, supe de tomate sau de fasole.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO