10 lucruri neştiute despre pasta de dinţi

De Flavia Jurca, pe

Banala, omniprezenta şi uneori multicolora pastă de dinţi ascunde virtuţi nebănuite… până când situaţiile de urgenţă nu ne arată câte întrebuinţări are acest produs cu istorie tumultoasă!
Pasta de dinţi a început ca o excentricitate a secolului al XIX-lea, având tot felul de ingrediente, care mai de care mai toxice. Iniţial, era destinată albirii dinţilor, nu igienei orale.

Cercetători din vremea naziştilor s-au gândit chiar să pună în compoziţie şi ingrediente radioactive… şi se mai mirau că nu se vinde un produs care îţi face dinţii să strălucească în întuneric… asta până când îţi cad.

Un medic american a fost cel care a observat că locuitorii unui orăşel, unde îşi avea el cabinetul, aveau foarte puţine carii şi a ajuns la concluzia că florurile prezente în apa de băut erau responsabile pentru acest fapt îmbucurător. Și aşa a apărut pasta de dinţi pe care o cunoaştem şi folosim şi noi.
 
Am răsfoit multe reviste şi cărţi de sfaturi din vremea bunicii şi am găsit 10 lucruri pe care pasta de dinţi le poate face pentru tine. Să le vedem:

1. Calmează iritaţiile produse de înţepăturile insectelor şi răni minore. Acţionează optim dacă o aplici seara şi o laşi peste noapte.
2. Calmează şi grăbeşte vindecarea arsurilor minore, dacă o aplici imediat după arsură.  
3. Întăreşte şi albeşte unghiile. Acestea au cam aceeaşi compoziţie ca dinţii, dar în proporţii mai mici, aşa că pasta de dinţi aplicată pe unghii cu o perie va avea rezultate spectaculoase.
4. Alungă mirosurile neplăcute. Dacă ai lucrat cu usturoi, ceapă sau alte alimente mirositoare, pasta de dinţi aplicată pe mâini va înlătura mirosul.  
5. Scoate petele. O pată iese mult mai uşor la spălat dacă este acoperită cu pastă de dinţi şi frecată cu o perie înainte de a intra la maşină.
6. Întreţine încălţămintea subţire. Tenişii şi alte tipuri de pantofi sport se curăţă excelent (fără tocire sau crăpare) după frecarea cu pastă de dinţi.  
7. Face argintul să strălucească. Este mult mai ieftin să îţi cureţi bijuteriile din argint acasă, cu spumă din pastă de dinţi, decât la bijutier.
8. Înlătură zgârieturile superficiale de pe CD-uri. Acoperă CD-ul vătămat cu pastă de dinţi, lasă-l să stea timp de 3 minute, apoi clăteşte şi usucă pe o suprafaţă plană.  
9. Face să dispară arsura de pe talpa fierului de călcat, prin simpla aplicare, frecare cu ajutorul unui burete şi clătire.  
10. Scoate urmele desenate de copii pe pereţi. Dacă micuţii tăi au desenat cu creioane, cretă sau pasteluri, o cârpă înmuiată în pastă de dinţi va face să dispară „grafitti”-urile micilor vandali.  

Nu-i aşa că acum îţi vine să zâmbeşti larg, ştiind ce aliat ai pe etajera de la baie?

Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!