Parodontoza: De ce îţi cad dinţii şi sângerează gingiile

De Diana Zagrean, pe

Tot auzim în reclamele la pastă de dinţi despre cum parodontoza este o boală gravă a dinţilor şi cum putem rămâne ştirbi dacă nu o tratăm. Dar ce este, mai exact, această temută parodontoză, care ne aduce de la sângerarea gingiilor, la pierderea dinţilor? Află de ce îţi cad dinţii şi sângerează gingiile şi ce este parodontoza.

Românii nu prea se spală pe dinţi

Avem prostul obicei de a trece pragul cabinetului stomatologic doar când durerea ne dă afară din casă. Și poate nici atunci, dacă reușim să ne „doftoricim” la domiciliu.
Așa, ca nație, nici spălatul pe dinți nu-l privim ca pe o necesitate, motiv pentru care o cincime dintre români nu folosesc periuța și pasta nici măcar o dată pe zi. Unora li se pare chiar firesc să-și piardă dantura și pun asta pe seama înaintării în vârstă, a perioadelor de sarcină, a stresului, nicidecum a lipsei igienei bucale şi a parodontozei.
Prin urmare, nu e de mirare că jumătate dintre noi nu au auzit de afecțiunile gingivale ca parodontoza și nici nu le asociază cu pierderea dinţilor.

Bacteriile sunt de vină că ne cad dinţii

Igiena sau mai exact lipsa ei este principala responsabilă pentru apariția parodontozei.
Astfel, apar infecțiile bacteriene care atacă țesutul moale și osul care susține dintele.
În limbaj de specialitate, sunt cunoscute drept boli parodontale și cel mai des întâlnite sunt gingivita și parodontoza, știută și ca parodontită sau paradentoză.

Gingivita şi parodontoza

După cum arată și denumirea, gingivita afectează doar gingia, manifestându-se prin înroșirea țesutului, inflamare și sângerare la periaj. Nu doare, așa că mulți o ignoră. În timp, avansează, pătrunde până la baza dinților și la os, transformându-se în parodontoză.
Gingia începe să se desprindă de pe dinți, lasă spații adânci, prin care bacteriile se dezvoltă nestingherite. Dinții încep să se clatine și devin dureroși, până cad de la sine sau necesită extracție.
Igiena bucală insuficientă sau incorectă, în special asociată cu fumatul sau cu boli cronice, le creează bacteriilor condiții propice. Prin urmare, este necesar periajul corect, riguros și utilizarea unor produse de igienă orală speciale, pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor asociate parodontopatiei.
Doar periuța și pasta de dinți nu sunt suficiente pentru înlăturarea agenților vinovați de apariția bolilor gingiilor.
Citeşte mai departe şi vezi cum se tratează parodontoza, pe pagina următoare!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!