(P) Află, discută, decide: Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin

De Unica.ro pe
Fibromul uterin, numit și miom sau leiomiom, este cea mai frecventă tumoră solidă benignă întâlnită în ginecologie și apare de cele mai multe ori la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Cu toate acestea, conform datelor din literatura de specialitate, circa 20-40% dintre femei suferă de fibrom până la vârsta de 35 de ani.

Din păcate, multe femei diagnosticate cu această afecțiune, asociază eronat termenul de “tumoră” cu cancerul. Conform specialiștilor însă, doar 0,2% – 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer, dar pot fi însoțite de un cancer genital. Tocmai de aceea e foarte important ca femeile să se prezinte cu regularitate la medicul ginecolog. Fibromul uterin este de obicei diagnosticat ușor prin examen pelvin sau printr-o ecografie vaginală, realizate de un ginecolog.

Chiar dacă nu se cunosc cu exactitate cauzele fibroamelor uterine, printre factorii de risc se numără istoricul familial, obezitatea și sarcina.

Care sunt semnele și simptomele

Simptomele frecvente includ sângerari menstruale abundente, anemie, dureri și presiune în zona abdominală, creşterea frecvenţei urinare şi, în cazurile grave, apariția infertilității. Din păcate, multe dintre femei nu merg cu regularitate la ginecolog, motiv pentru care, de multe ori, diagnosticul este pus într-un stadiu foarte avansat al bolii.

Află, discută, decide

Pentru că e important să fii informată, Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, cu sprijinul Gedeon Richter, au lansat platforma online www.desprefibrom.ro, locul în care poţi afla tot ceea ce te interesează legat de subiectul fibromului uterin. În plus, există chiar și o pagină de Facebook de unde poți afla informații utile în acest sens sau poți citi testimoniale semnate de femei care au fost diagnosticate cu această afecțiune.

Care sunt opțiunile curente de tratare a fibroamelor

În prezent există mai multe variante de tratament pentru fibroamele uterine. Scopul acestor tratamente este de a ameliora simptomele prin scăderea în dimensiuni a fibroamelor. Alegerea tratamentului depinde de vârsta femeii şi trebuie luat în considerare dacă aceasta dorește sau nu să-și păstreze fertilitatea.

De asemenea, se ține cont și de dorința pacientei de a evita intervența chirurgicală. Tocmai de aceea, există atât tratamente chirurgicale, cât și medicamentoase.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, rezultatele unui studiu recent (PEARL IV), prezentate în cadrul Congresului European al Societății de Ginecologie Endoscopică, confirmă eficacitatea ulipristal acetatului (UPA), pentru terapia pe termen lung a fribroamelor uterine. Studiul a inclus 46 de centre europene, din 11 ţări, iar rezultatele au confirmat eficacitatea și siguranța utilizării repetate și intermitente a UPA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro