Metode prin care afli că ești la ovulație

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Miercuri, 09 octombrie 2019, 17:06

Ovulația este perioada în care femeile pot rămâne însărcinate, de aceea este foarte important să știi când are loc. Află cum poți afla când ești la în perioada fertilă.

Perioada de ovulație crește cu 20 % șansele cuplurilor sănătoase, aflate între 20 – 30 de ani, de a avea un copil. Spermatozoizii trăiesc între trei și șase zile în corpul femeii, astfel că ai șanse să rămâi însărcinată și dacă faci sex neprotejat cu câteva zile înainte de ovulație. Dacă nu știi când te afli în perioada fertilă, există câteva metode simple, prin care poți afla.

Metoda calendarului

Ovulația are loc la jumătatea unui ciclu menstrual. Un ciclu normal durează 28 de zile, din prima zi de menstruație până în prima zi din următoarea lună, însă poate varia de la o lună la alta. Cea mai sigură metodă de a afla când ești la ovulație este să îți urmărești zilele de menstruație timp de câteva luni. Vei afla, astfel, cât durează ciclul la tine și îți vei putea face o idee despre perioada de ovulație. Astfel, dacă durează 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, însă dacă ai un ciclu neregulat, ai nevoie și de alte semne care să îți spună când ești în perioada fertilă.

Măsoară-ți temperatura bazală

Temperatura bazală a corpului se măsoară cu un termometru special, dimineața, după cel puțin trei ore de somn și înainte de a te ridica din pat. Temperatura bazală se schimbă în timpul ciclului menstrual, din cauza fluctuațiilor hormonale. În timpul primei jumătăți a ciclului, predomină estrogenul, iar în partea a doua, progestogenul este hormonul predominant. Progestogenul crește temperatura corpului, pentru că îți pregătește uterul pentru fertilizare. Astfel, în prima jumătate a ciclului, temperatura va fi mai scăzută decât în a doua parte, după ovulație. Ce trebuie să ții minte: temperatura bazală va atinge cel mai scăzut nivel la ovulație și va crește imediat, cu aproximativ jumătate de grad, după ce ovulația are loc. Pentru ca această metodă să fie eficientă, trebuie să îți monitorizezi temperatura timp de mai multe luni.

Vezi când poți rămâne gravidă folosind acest calculator de fertilitate!

Fii atentă la semnalele trimise de corpul tău

20% dintre femei primesc semnale de la corpul lor, atunci când sunt la ovulație: junghiuri sau crampe în zona ovarelor. Aceste dureri apar în momentul în care un ovul este eliminat de ovare, iar dacă le acorzi atenție, îți vei face o idee despre momentul în care ești la ovulație.

Cunoaște-ți colul uterin

Ovulație nu este un proces ascuns în totalitate. În momentul în care corpul simte schimbările hormonale, care indică faptul că un ovul va fi eliminat, începe să se pregătească pentru primirea spermei și pentru a-i da șansa oului să fie fertilizat. Un semn detectabil că te apropii de ovulație este poziția cervixului: la începutul ciclului, este situat mai jos și este aspru, dar atunci când se apropie ovulația, se retrage și se deschide ușor, pentru a lăsa sperma să intre. Unele femei simt cu ușurință aceste schimbări. Verifică zilnic poziția colului tău, cu ajutorul degetelor, pentru a observa modificările care au loc. Un alt semn pe care ți-l dă cervixul este că în perioada fertilă, mucusul se intensifică și își schimbă consistența.
Foto Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!