Medic: „A treia doză de vaccin anti-COVID-19 e de 10 ori mai eficientă decât a doua”

De Unica.ro, pe

Herman Berkovits, medicul de origine română al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, spune că singurul mod pentru a convinge românii să se vaccineze anti-COVID-19 este să li se explice care sunt urmările pe termen lung ale bolii. Medicul a precizat, în cadrul unui interviu acordat publicației SpotMedia.ro, că a treia doză de vaccin este de 10 ori mai eficientă decât a fost a doua.

„Deşi se poate crede de multe ori că este o boală uşoară, ea este o boală lungă şi după trei, cinci, şase luni sunt pacienţi care au avut poate o formă uşoară, dar au acum sechele de tot felul, respiratorii, gastrice, neurologice. Nu cred că există o explicaţie mai bună care să lămurească populaţia României de importanţa vaccinului. Vaccinul poate avea efecte secundare, ca orice vaccin, dar este un vaccin ARNmesager, nu provoacă probleme celulare, de genom şi aşa mai departe”, a spus Berkovits.

Citeşte şi: Medicul Valeriu Gheorghiță: România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia

„Avem şi noi aproape un milion de oameni care nu s-au vaccinat deloc, aproximativ 20% sunt cei care s-au vaccinat cu două doze şi aproximativ 10% sunt dintre cei care s-au vaccinat cu a treia doză, dar abia după 12 zile de la vaccin, a treia doză are efect. A treia doză de vaccin este de 10 ori mai eficientă decât a doua doză şi se vede că anticorpii sunt la 95%, după această a treia vaccinare”, a continuat medicul.

Citeşte şi: Purtarea măștilor de protecție anti-COVID-19 pe stradă redevine obligatorie

Herman Berkovits a mai adăugat că la fel de important ca vaccinarea este și purtarea măștii.

„Cel mai important, în afară de vaccinare, este purtarea măştii. O mască, chiar şi două măşti în unele situaţii, spun eu, ne apără cel mai mult de contaminare. Asta e problema noastră: contaminarea. Ai mască, nu ai posibilitatea să te contaminezi. Deci nu e suficientă doar vaccinarea, trebuie şi mască, oriunde”, a mai spus Berkovits, potrivit sursei menționate mai sus.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!