Leucemie – cauze și semne mai puțin cunoscute ale leucemiei

De Camelia Diaconu, Consuela Stratulat, pe Ultimul update Luni, 24 octombrie 2022, 11:09

Leucemia este descoperită, de cele mai multe ori, în timpul unor analize de rutină, însă există și semne care anunță această formă de cancer. Află care sunt semnele timpurii ale leucemiei, dar și simptomele care pot anunța leucemia.

Petele mov sau punctele mici și roșii pe piele se numără printre primele semne ale leucemiei. Punctele roșii apar, de obicei, pe piept, spate, față sau brațe și sunt un efect secundar al eșecului sângelui de a se coagula. Pot fi confundate cu o iritație, deși, de fapt, sunt vase de sânge sparte, rezultate din scăderea numărului de trombocite.

Ce este leucemia?

Leucemia este o formă de cancer a celulelor sanguine ori a sângelui și este caracterizată printr-o producție excesivă de globule albe. Leucemia afectează, în egală măsură, atât adulții, cât și copiii.

Există patru forme de leucemie:

 • Leucemie limfoblastică acută;
 • Leucemie mieloblastică acutică;
 • Leucemie limfoidă cronică;
 • Leucemie mieloidă cronică.

Pentru a înțelege cum afectează leucemia celulele, îți prezențăm modul în care acționează celulele sanguine:

Celulele albe (leucocite) luptă împotriva infecțiilor din organism. Există mai multe tipuri de astfel de celule;

Celule roșii (eritrocite) care dau sângelui culoare roșie și transportă oxigen de la plămâni în tot restul corpului și redau dioxidul de carbon la plămâni pentru eliminare.

Plachetele sanguine (trombocitele) ajută organismul la formarea cheagurilor de sânge pentru a controla apariția hemoragiilor.

Pe măsură ce celulele sanguine îmbătrânesc ori sunt afectate din diverse cauze, sistemul de celule sanguine produce alte celule noi care le iau locul.

Leucemie – simptome

 • Oboseală și o stare de slăbiciune permanentă;
 • Febră;
 • Infecții frecvente ori severe;
 • Pete mici, roșii pe piele;
 • Durere sau sensibilitate osoasă;
 • Transpirație abundentă (mai ales pe timp de noapte);
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Scăderea în greutate;
 • Dureri de cap;
 • Sângerări ușoare;
 • Apariția echimozelor;
 • Sângerări nazale recurente;
 • Umflarea nodulilor limfatici;
 • Mărirea dimensiunilor ficatului sau splinei.

Leucemie – cauze

Cauzele de leucemie, în majoritatea cazurilor, rămân necunoscute. S-au făcut, de-a lungul timpului, mai multe convexiuni ale apariției leucemiei cu expunerea la anumite substanțe chimice precum benzenul și radiațiile puternice. Mecanismele afecțiunii încep să fie depistate atunci când sunt depistate anomalii cromozomiale în celulel leucemice. Unele anomalii duc la activarea oncogenului (gena cancerului) ori duc la pierderea genelor care sunt implicate în lupta cu tumorile. Trebuie luați în calcul și următorii factori de risc, pe lângă celelalte cauze ale leucemiei:

 • Antecedente familiale;
 • Tulburări genetice (maladia Dawn sau Franconi);
 • Istori de radio sau chimioterapie.

Semnele leucemiei

Apariția unor noduli sau umflarea ganglionilor

Leucemia scade capacitatea măduvei spinării de a produce trombocite și celule albe și roșii sănătoase. Un număr mic de celule albe scade abilitatea organismului de a lupta cu infecțiile, iar această situație duce la umflarea ganglionilor limfatici. În unele cazuri pot apărea noduli în zone ciudate, precum gât, stomac, subraț sau zona inghinală. Nodulii pot avea nuanțe de albastru sau mov și pot fi deosebiți de cei cauzați de infecții mai puțin grave prin faptul că rezistă mai mult de o săptămână.

Durere de cap

Durerile frecvente de cap se numără printre cel mai puțin menționate simptome ale leucemiei. Unii bolnavi au declarat că se trezeau cu durere de cap, însoțită frecvent de transpirații nocturne și disconfort general, potrivit caring.com. Aceștia au constatat și o paloare a feței, uneori fiind albi ca varul. Motivul acestor simptome îl reprezintă faptul că circulația sângelui este restricționată la creier și măduva spinării. În cazuri rare apar și crizele.

Dureri de oase și articulare

Durerea de oase este unul dintre principalii indicatori ai leucemiei, deoarece nu este un simptom comun cu alte boli. Durerea apare atunci când măduva spinării se extinde, de la acumularea de globule albe anormale în măduvă. Se poate simți ca o străpungere ascuțită sau o durere surdă, în funcție de unde este localizată. Oasele lungi din picioare și mâini sunt cele mai expuse la durere.

Oboseală cronică

Pe măsură ce numărul de celule roșii sănătoase scade, organismul nu mai primește cantitatea necesară de oxigen. În aceste condiții, apar anemia și senzația de epuizare, care se maniestă prin slăbiciune musculară și lipsa energiei psihice, nu neapăra prin stare de somnolență. Bolnavii simt nevoia să stea jos frecvent, nu își pot îndeplini sarcinile și renunță ușor la activitățile pe care le putea îndeplini anterior.

Apariția frecventă a vânătăilor

Orice sângerare inexplicabilă este un semn de leucemie. Sângerările din nas, sângerarea gingiilor ori vindecarea grea a rănilor ușoare ar trebui să te trimită imediat la medic. În plus, apar ușor vânătăi în locuri în care, de obicei, nu te lovești, precum degete, stomac sau spate. Aceste vânătăi sunt mai închise decât cele tipice, apărute prin lovire.

Febră și infecții frecvente

Atât leucemia cronică, cât și cea acută, scade imunitatea organismului, iar bolnavul se confruntă frecvent cu febră care durează, de obicei, mai mult decât cea provocată de răceli. În cazul leucemiei cronice, febra este mai scăzută, în timp ce leucemia cronică se caracterizează prin febră ridicată. În plus, când nu sunt suficiente celule albe, care să lupte cu virușii și bacteriile, apar mai des infecții.

Dificultăți la respirație

Când nu există suficient oxigen în sânge, apar dificultățile de respirație, așa cum se întâmplă și la altitudini mari. Unii oameni simt că nu mai pot respira, în timp ce alții nu simt eliberarea care apare după ce iei o gură sănătoasă de oxigen.

Cum se tratează leucemia?

Tratamentul leucemiei are în vedere eliminarea celulelor anormale, fără să afecteze celulele sănătoase. În general tratamentul pentru leucemie constă în:

 • Chimioterapie (distrugerea celulelor canceroase și limitarea producției de celule în exces);
 • Radioterapie (recomandată atunci când urmează un transplant de celule stem);
 • Transplant de celule stem sau măduvă osoasă (recomandat pentru persoanele de peste 50 de ani, care au efectuat deja unt ratament cu radioterapie sau chimioterapie).
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!