Cum să întreții tenul acneic pe perioada tratamentului?

De Unica.ro, pe

Acneea vulgară este considerată pe scară largă o afecțiune cronică, care apare mai frecvent la adolescenți, poate continua în viața adultă sau își face direct debutul după vârsta de 30 ani, în special la femei.
Coșuri, comedoane, noduli dureroși, pete pigmentare, cicatrici inestetic pe față, gât, torace  sunt câteva dintre manifestările care apar în diferite stadii ale acneei, atunci când afecțiunea este ignorată de la debutul ei sau tratată incorect. Tenul gras sau, din contra, uscat și iritat datorită tratamentelor împotriva coșurilor , dar și semnele rămase pe termen lung creează o stare permanentă de disconfort, frustrare, uneori chiar forme de depresie și izolare socială.

Dr. Oana Spânu, medic specialist dermatologie și venerologie la S Clinic, spune că sunt multiple cauzele și trebuie investigate într-un plan corect de tratament. Tratând cauza, șansele de a vindeca acneea sunt mult mai mari, iar consecințele pe termen lung și riscul de reapariție a bolii semnificativ reduse.

Cum să întreții tenul acneic pe perioada tratamentului?

Aș menționa aici excesul de hormoni androgeni sau răspunsul exagerat al glandelor sebacee la aceștia, asociate sau nu cu ten gras, hirsutism și alopecie androgenetică, sindromul ovarului polichistic, colonizarea pielii cu Propionibacterium acnes și generarea unui proces inflamator cu apariția de coșuri .

Cum influențăm noi acneea în sens negativ?

Cele mai frecvente greșeli , care se soldează cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea coșurilor, folosirea unor produse de îngrijire a pielii și machiaj nepotrivite, iritante și lipsa de perseverență în efectuarea tratamentului indicat de medic. Indiferent de vârsta la care debutează acneea, primul pas ar trebui să fie prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnostic și tratament individualizat și adaptat formei clinice , pentru evitarea agravării afecțiunii și apariției cicatricilor.

Tratamentul în acneea vulgară este de lungă durată, necesită aplicarea  zilnică de medicație locală (creme, loțiuni, soluții)  cu rol de a inhiba secreția de sebum (antiseboreic), de a înlătura straturile superficiale ale pielii (exfoliant și comedolitic) , rol antiinflamator și antibacterian.

Tratamentele sistemice cu antibiotice  sau derivați de vitamina A se folosesc cu precauție, numai la indicația și în dozele prescrise de medic, de obicei pe termen lung în formele moderate și severe, iar în paralel se efectuează periodic analize de laborator pentru a controla efectele tratamentului asupra organismului.

Îngrijirea pielii cu acnee aflată sub tratament , precum și întreținerea după încheierea tratamentului sunt esențiale în păstrarea unui ten integru și ajută la vindecare.

Atenție la produsele cosmetice, pot fi nocive pentru tenul acneic

Tratamentele locale împotriva acneei exfoliază și scad secreția de sebum, sensibilizează pielea , aceasta poate deveni uscată,  se înroșește și ustură. În astfel de situații se întrerupe temporar aplicarea lor, se hrănește și hidratează pielea cu creme reparatoare, apoi se reia aplicarea produselor antiacnee,

Trebuie evitate loțiunile alcoolice de demachiere sau tonice, cremele care conțin parabeni, parfumuri sau sunt colorate,  dar și produsele organice cu extracte din citrice pentru că pot irita pielea. Pentru menținerea unui echilibru, în special în sezonul rece, se preferă demachiantele sub formă de lapte, spumă sau soluțiile micelare și cremele hidratante hipoalergenice destinate tenului acneic și sensibil.

Fondul de ten și fardurile lichide sunt  comedogenice, încarcă porii și generează coșuri, stimulează inflamația.  Sunt recomandate numai produse  de machiaj hipoalergenice, destinate tenului acneic (noncomedogenice), iar numărul produselor aplicate ar trebui să fie cât mai mic, crema hidratantă și fondul de ten în bază apoasă fiind suficiente.

Pudra folosită  singură sau peste fond de ten de multe adolescente și femei pentru a matifia tenul gras, pentru a acoperi coșurile sau petele maronii este generatoare de comedoane (puncte negre), realizează ocluzia glandelor sebacee (astupă porii), rezultatul final fiind unul complet nefast, acela de a genera inflamație și coșuri noi.

Aplicați zilnic, dimineața, o loțiune SPF minim 30 peste crema tratament pentru evitarea hiperpigmentării postinflamatorii (coșurile vindecate lasă pete maronii) .

Nu utilizați produse de machiaj din game diferite, pot irita pielea si pot chiar genera dermatite locale (ingredientele diferite pot reacționa nefast pentru pielea dvs).

Atenție la termenul de valabilitate al produselor cosmetice și la perioada de utilizare în siguranță după deschiderea produsului (e menționată pe ambalaj, de exemplu 6 M  înseamnă 6 luni valabilitate de la deschiderea cutiei).

Cremele tratament recomandate de medic (cu retinoizi, benzoyl peroxide, acid azelaic, antibiotice ) se aplică cu atenție pe față, evitând zona din jurul ochilor și a gurii, pielea fiind aici extreme de subțire și sensibilă. La orice iritare, înroșire, inflamare a pielii în cursul tratamentului  ar trebui să cereți sfatul medicului dvs pentru o reevaluare  și ajustare terapeutică.

Trebuie evitate cu orice preț traumatizarea pielii prin stoarcerea coșurilor,  expunerea la soare sau aparate de bronzat când se urmează tratament medicamentos  sistemic pentru că , pe lângă riscul  suprainfecției coșurilor, apariției petelor pigmentare, medicația în acnee este fotosensibilizantă și poate determina arsura solară  intensă pe toată suprafața de piele expusă  la ultraviolete (inclusiv pe brațe, picioare ).

Tratamentele locale și sistemice în acnee pot fi de lungă durată, luni sau ani, răspunsul clinic poate întârzia, uneori este necesară schimbarea schemei terapeutice, iar aderența pacientului la tratament reprezintă o parte importantă  în procesul de vindecare . Există tratamente eficiente pentru formele acute, dar și pentru semnele lăsate de acnee, există însă și forme greu responsive, instituirea precoce fiind singura opțiune în a evita apariția cicatricilor.

Material realizat cu sprijinul medicului dermatolog, dr. Oana Spânu, S Clinic (www.sclinic.ro).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!