Întrebări şi răspunsuri despre anticoncepţionale

De Erika Chivu, pe

Află cum îţi afecteză anticoncepţionalele colesterolul şi tensiunea, ce legătură au cu cancerul si fumatul, dar şi când revine la normal menstruaţia şi fertilitatea.

Anticoncepţionalele pot mări colesterolul?

Da, dacă îţi faci analize de sânge în timp ce iei pilula este posibil să observi că ai colesterolul total, dar şi trigliceridele uşor mărite. Nu uita să-i spui medicului că iei anticoncepţionale. Acest efect nu îţi ameninţă sănătatea şi este temporar. Când opreşti contraceptivele, colesterolul ar trebui să scadă.

Anticoncepţionalele pot mări tensiunea arterială?

Din nou, răspunsul este da. Dacă iei anticoncepţionale, măsoară-ţi în mod regulat tensiunea arterială, iar dacă deja suferi de hipertensiune ar fi mai bine să renunţi la pilulă. Riscul creşte cu cât înaintezi în vârstă.

Dacă fumez pot sa iau pilula?

Dacă ai peste 35 de ani, ar fi indicat să cauţi altă metodă contraceptivă sau, şi mai bine, să renunţi la fumat pentru că acest obicei combinat cu pilula măreşte riscul incidentelor cardiovasculare, cum sunt infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

Dacă ai sub 35 de ani şi eşti fumătoare discută cu medicul despre posibilitatea de a începe tratamentul cu anticoncepţionale.

Ce legătură este între pilulă şi cancer?

Cercetările de până acum arată că pilula măreşte riscul anumitor cancere, dar diminuează riscul altora. Astfel, un tratament contraceptiv îndelungat înseamnă un risc mai mare de cancer hepatic sau cervical şi un risc mai mic de cancer uterin şi ovarian. În ce priveşte cancerul la sân, există studii pro-pilulă şi studii contra.

Pot folosi pilulele contraceptive pentru a amâna menstruaţia?

Da, trebuie doar să renunţi la pauza dintre două blistere sau la pilulele „false” care sunt incluse în unele mărci de contraceptive. Este şi o metodă de a preveni crampele, nervozitatea, durerile de cap şi celelelalte probleme produse de fluctuaţiile hormonale. Totuşi, poţi lua maxim două-trei blistere la rând. După al treilea e indicat să faci pauză.

La cât timp după încetarea tratamentului am prima menstruaţie?

Teoretic, menstruaţia ar trebui să vină la patru-şase săptămâni de la ultima pilula. Totuşi, multe femei au ceea ce se numeşte amenoree post-contraceptivă, iar menstruaţia vine abia la două-trei luni.  Dacă trec şase luni şi încă nu ai menstruaţie e indicat să consulţi un medic.

Dacă vreau să opresc pilula trebuie să aştept până termin blisterul?
Nu neapărat. Fie că te opreşti la jumătatea blisterului, fie că îl duci la final, urmările sunt aceleaşi: o sângerare care seamănă cu menstruaţia, apoi reluarea ovulaţiei la câteva săptămâni sau luni.

La cât timp după încetarea tratamentului contraceptiv pot rămâne însărcinată?

În unele cazuri ovulaţia apare la câteva săptămâni după încetarea tratamentului şi atâta timp cât ai ovulaţie este posibil să rămâi însărcinată. Dacă se întâmplă, nu-ţi face griji pentru sănătatea copilului. Până de curând se credea că acesta ar putea fi afectat dacă mama a luat contraceptive cu câteva săptămâni înainte de concepţie. Acum medicii cred că nu există niciun risc. Totuşi, este bine să ai măcar o menstruaţie înaintea sarcinii pentru că aşa se poate calcula mai exact data probabilă a concepţiei, deci şi a naşterii.

Oricum, sunt mici şansele să rămâi însărcinata imediat după ultimul blister de pilule. Majoritatea femeilor au o perioadă de infertilitate temporară în urma tratamentului contraceptiv.

Ce se întâmplă dacă iau anticoncepţionale când sunt însărcinată?

Se poate întâmpla să iei pilula un timp fără să-ţi dai seama că eşti însărcinată. Se întâmplă multor femei, mai ales dacă uită să ia una sau mai multe pastile, şi medicii nu au motive să creadă că fătul ar putea fi afectat. Totuşi, să nu uităm că pilula conţine cantităţi mari de hormoni. Dacă ai aflat că eşti însărcinată opreşte imediat tratamentul cu anticoncepţionale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!