Energizant şi alcool, o combinaţie periculoasă

De Erika Chivu pe

Amestecul de energizant şi alcool este o modă printre tineri. Dar o modă periculoasă, care te poate aduce într-o stare avansată de ebrietate şi la comportamentele periculoase…
…asociate cu aceasta.

Cei care amestecă alcoolul cu băuturile energizante beau mai mult şi au mai multe şanse să facă alegeri greşite, de exemplu să se urce la volan în stare de ebrietate.

Aceasta este concluzia unor cercetători americani din Florida care au studiat comportamentul a peste 800 de tineri la plecarea din baruri, între orele 22:00 şi 3:00 dimineaţa. Tinerii au fost întrebaţi ce au băut şi au suflat într-un etilotest similar cu cel pe care îl folosesc politiştii.

Din fericire, numai 6.5% dintre ei au spus că amestecaseră alcoolul cu un energizant. Însă aceştia erau într-o stare de ebrietate mai avansată decât ceilalţi voluntari. Media concentraţiei de alcool în aerul expirat a fost mult mai mare la cei care au băut şi energizant, faţă de cei care s-au limitat la alcool.

De asemenea, tinerii care au băut energizante au părăsit barul mai târziu, au băut mai mult timp şi, unii dintre ei au spus că aveau de gând să conducă până acasă.

Mulţi dintre noi cred că este bine să bei alcoolul împreună cu un energizant deorece cofeina ar contracara efectele alcoolului, garantând o beţie „sănătoasă” şi o noapte lungă de distracţie. Din păcate, nu este adevărat. Cofeina nu face decât să reducă senzaţia de oboseală şi somnolenţă pe care ţi-o dă alcoolul.

Te crezi mai „trează” decât eşti de fapt şi ţi se pare că poţi face orice, chiar şi să conduci. De fapt, reflexele îţi sunt la fel de slabe şi dacă bei energizant, şi dacă nu bei.

Cercetătorii estimează că cel puţin 28% dintre tinerii americani beau, măcar odată pe lună, o combinaţie de energizant şi alcool. Deşi pentru România nu există astfel de statistici, putem să bănuim că nici noi nu stăm mai bine la acest capitol, atât energizantul cât şi alcoolul fiind printre băuturile preferate ale tinerilor.

Acesta nu este primul studiu care a analizat efectul combinaţiei de alcool şi energizante.

Încă din 2001, americanii au constatat că ar putea fi periculos să bei în acelaşi timp o substanţă care deprimă sistemul nervos şi una care îl stimulează. Corpul este supraîncărcat cu două substanţe ce au efecte contrarii, iar unele persoane pur şi simplu nu pot să suporte această combinaţie, mai ales când consumă cantităţi mari din ambele băuturi.

Energizantele stimulează sistemul nervos central datorită substanţelor conţinute: cofeină, efedrină, guarana, taurină şi ginseng.

Intră în comunitatea unica.ro şi discută mai multe despre băuturile energizante.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț