Dr. Oz: De ce îţi albeşte părul

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 01 mai 2017, 11:49

Dr. Oz explică de ce apar firele de păr albe, ce factori declanşează albirea şi ce rol joacă stresul. Poţi alfa şi ce se întâmplă când smulgi un fir alb.

De ce îţi albeşte părul

Melanina, pigmentul care dă culoarea pielii, părului, ochilor, este produsă de celule numite melanocite, aşezate în jurul rădăcinii firului de păr. Odată cu vârsta, melanocitele produc tot mai puţin pigment, astfel că firul devine mai puţin colorat până când ajunge complet alb.
Dr. Oz spune că de obicei, acest proces începe spre 40 de ani, dar unele persoane pot avea fire albe de la 20, lucru care depinde strict de moştenirea genetică. Dacă mama sau tatăl tău au început să albească prematur, probabil că aceeaşi soartă te aşteaptă şi pe tine şi, din păcate, nu poţi face nimic ca să previi albirea părului.

Legătura dintre stres şi părul alb

Cu siguranţă ai auzit de persoane care au albit peste noapte în urma unui şoc emoţional puternic. Din fericire, este doar un mit. Dr. Oz spune că indiferent ce ţi s-ar întâmpla, nu poţi albi în câteva ore sau zile pentru că firele de păr odată crescute nu îşi schimbă niciodată culoarea.
De asemenea, stresul cronic, cu care ne confruntăm mulţi dintre noi, nu are legătură cu albirea prematură. Sau cel puţin niciun studiu nu a putut confirma acest lucru până acum.
Pe de altă parte, unii medici consideră că modul de viaţă modern – expunerea la soare, poluarea, consumul de chimicale, fumatul, etc – poate duce la „golirea” melanocitelor. Dr. Oz spune că acest lucru ar fi teoretic posibil însă este nevoie de studii mai clare care să dovedească aceast legătură.

Ce se întâmplă când smulgi firele albe

Când smulgi un fir de păr alb nu îţi vor creşte mai multe în loc, aşa cum cred unii din noi. Dintr-o singură rădăcină poate creşte un singur fir de păr. Însă dr. Oz nu recomandă smulgerea firelor albe pentru că acest proces poate „agresa” rădăcina pentru totdeauna, iar firul alb care va creşte din ea va avea o altă textură şi poate creşte în altă direcţie, ceea ce îl face mai vizibil.

Cum poţi să ascunzi firele de păr albe

Din păcate, procesul de albire a părului nu poate fi oprit şi deocamdată nu este reversibil, orice ar spune porducătorii de vitamine sau suplimente. Însă firele de păr albe pot fi ascunse foarte uşor cu ajutorul vopselei de păr, fie ea şi temporară.
Astăzi nu mai este nevoie să foloseşti vopsea permanentă ca să ascunzi firele albe pentru că cele temporare au formule avansate care pot colora şi firele gri sau complet albe.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!