Cum poți scăpa de teama de a merge la sală și îți poți recăpăta încrederea în tine

De Unica.ro pe

Dacă abia ai început să faci mișcare, probabil ți s-a întâmplat să te simți intimidată de persoanele de la sala de fitness: arată de parcă ar face sport de o viață și ridică greutăți pe care nici în visele tale cele mai îndrăznețe nu ai reuși. În sport, la fel ca în orice alt domeniu, progresul vine în timp, așa că este mai important să fii consecventă și să fii îngăduitoare cu tine însăți.

Iar pentru a face acest lucru este esențial să îți depășești orice complex și să te simți bine în pielea ta atunci când mergi la sală. Iată cum îți poți recăpăta încrederea și poți scăpa de senzația de intimidare:

Alege o sală de sport potrivită pentru tine

Cel mai important aspect atunci când îți alegi sala de fitness este cât de bine corespunde aceasta nevoilor tale. De exemplu, dacă îți place să faci exerciții cardio, ai nevoie de o sală cu suficiente benzi de alergat, biciclete de spinning sau eliptice, astfel încât să îți poți face antrenamentul fără să aștepți să se elibereze puținele aparate disponibile.

Dacă vrei să faci exerciții de forță, o sală în care există și alte spații în care să poți lucra cu greutăți, altele în afară de cele ocupate de cei care fac culturism sau body building, este ideală pentru tine.

Mizează pe un echipament care să îți vină ca turnat

Atunci când îți alegi echipamentul de sală trebuie să ții cont de două lucruri: funcționalitate și cum te simți îmbrăcată în el. Este important ca echipamentul să fie fabricat din materiale rezistente, care să absoarbă umezeala și să nu îți îngrădească în niciun fel mișcările.

Pe de altă parte, dacă îți alegi un echipament în care să arăți bine și care să îți dea încredere în tine, îți va fi mult mai ușor să treci peste timiditate în sala de sport. Alege un maiou lejer, niște pantaloni de fitness care să îți vină ca turnați și o pereche de încălțări potrivite pentru tipul de activitate preferat.

Evită însă articolele care nu au fost special create pentru fitness. Acestea nu sunt la fel de confortabile, rețin umezeala și pot cauza inclusiv alergii sau iritații.

Cum poți scăpa de teama de a merge la sală și îți poți recăpăta încrederea în tine

Înscrie-te la o sesiune cu un antrenor personal

În prima sesiune cu un antrenor personal, acesta îți va evalua organismul și va stabili care sunt exercițiile pe care ar trebui să le efectuezi ca să îți atingi obiectivele, cum ar trebui să îți adaptezi alimentația și cât de des ar trebui să te antrenezi.

Pe lângă aceste informații pe care nu le poți obține altfel, vei afla și cum să execuți corect exercițiile, astfel încât să nu te accidentezi. Unele mișcări, mai ales cele cu greutăți, pot fi periculoase pentru tendoane, articulații sau oase atunci când sunt executate greșit, așa că nu ezita să ceri sfaturi atunci când ai dubii.

Evită orele de vârf

Dacă ai probleme cu anxietatea, cea mai bună soluție pentru tine este să eviți orele de vârf. De regulă, centrele de fitness sunt cel mai aglomerate între orele 19-21, când oamenii ies de la serviciu și merg direct la antrenament.

În schimb, la primele ore ale dimineții s-ar putea să găsești sala mult mai liberă, iar dacă ai posibilitatea să te antrenezi la prânz s-ar putea să constați că ești singură în tot acel spațiu.

Încearcă să mergi la un curs

Dacă nu ești încă familiarizată cu exercițiile de fitness, zumba, pilates sau cu antrenamentele de spinning ori TRX, un curs te poate ajuta să înveți câteva exerciții și intensitatea la care ar trebui să te antrenezi pentru a vedea rezultatele dorite.

În general, la aceste cursuri vin foarte mulți începători, astfel încât nu te vei simți stânjenită când obosești, când ai nevoie de o pauză sau nu știi să execuți corect un exercițiu.

Cum poți scăpa de teama de a merge la sală și îți poți recăpăta încrederea în tine

Nu te compara cu cei din jur

Te poți simți descumpănită atunci când fata de lângă tine ridică fără probleme greutăți de 20 de kilograme, iar tu te chinui cu o ganteră de cinci. În aceste momente este important să îți amintești că fiecare organism este diferit, dar mai ales că rezistența și forța se construiesc în timp.

Persoana în cauză are probabil luni întregi de antrenamente consecvente și cu siguranță și ea s-a simțit la fel ca tine la început. Ce poți face în schimb este să îți monitorizezi propriul progres și să fii atentă la antrenamentele tale.

Nimic nu îți va ridica moralul cum o va face momentul în care vei vedea că poți executa cu ușurință un exercițiu care ți se părea imposibil în urmă cu câteva săptămâni.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:Stock-Asso

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro