Raed Arafat: cazurile de COVID-19 scad, dar nu și internările la ATI și decesele

.

România are mai puține cazuri de COVID-19, dar spitalele se confruntă în continuare cu multe cazuri grave și decese, potrivit lui Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat acest lucru în cadrul conferinței săptămânale de presă de la Ciolpani. „Cert este o tendință de descreștere clară a cazurilor pozitivate în ultima săptămână”, a zis expertul, citat de Libertatea. „La ATI, descreșterea nu este atât de evidentă ca la cazuri în general. ATI în continuare va avea impactul mai prelungit și încă va avea o perioadă de latență de 2-3 săptămâni până vom vedea o descendeță evidentă”.

El a mai spus că în perioada următoare sunt șanse mari ca decesele să crească: „La nivelul deceselor vedem în continuare un număr semnificativ, deși în scădere, dar cu cât avem mai mulți pacienți la ATI și decesele vor fi semnificative”.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: „E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia”

Citește și: Poveștile pacienților COVID-19 de la ATI: „aveam părul lung, dar mi-a căzut atât de rău, încât am fost nevoită să mă rad complet”

Citește și: Mai mulți antivacciniști care au mituit medicii pentru a fi „imunizați” cu apă, au primit în loc serul real

Citește și: Țara în care pacienții cu COVID-19 nevaccinați trebuie să își plătească singuri spitalizarea

Raed Arafat a vorbit și despre posibilitatea ca un val cinci să lovească, acest lucru depinzând mult de cât de multe persoane vor fi vaccinate la acea vreme.

„Un val cinci este posibil, nu pot să spun la ce moment, dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val cinci poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum”, a afirmat Arafat. „Diferenţa între val cinci, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi este impactul major pe sistemul sanitar”.

Tot el a spus că pandemia „începe să se transforme într-o pandemie a nevaccinaților”. De altfel, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a spus că vaccinarea este ingura metodă de a gestiona cu succes pandemia: „Din acest motiv e logic să înțelegem că, dacă nici de această dată nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție, valurile următoare ne vor lovi la fel de rău, poate mai rău. Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, se adaptează și evoluează, devine mai transmisibil”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton