Chirurgia de remodelare a nasului – ești eligibilă pentru rinoplastie ?

De Unica.ro, pe

Te-ai gândit vreodată să îţi remodelezi nasul? Situat în centrul feței, atrage atenția interlocutorului încă de la primele momente ale interacțiunii. Astfel, orice dizarmonie va crea frustrări “posesorului”, acesta putând deveni retras, asocial, izolat.
Din fericire, însă, astăzi putem beneficia de rinoplastie: operația de modelarae a nasului care corectează orice neplăcere, fie că nasul este prea mic, prea mare, prea lat sau prea lung.

Importanța unei fizionomii cel puțin agreabile este de la sine înțeleasă, din moment ce rinoplastia este una dintre cele mai populare operații estetice, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu oricine este eligibil pentru o operație de rinoplastie și, în plus, există temeri foarte mari cu privire la acest tip de intervenție.
,,Rinoplastia efectuată în urma unui accident sau unei tumori se numeşte reconstructivă, în timp ce aceea efectuată pentru a corecta urmelor lăsate de un traumatism sau pentru a face un nas mai frumos se numeşte rinoplastie estetică, aceasta din urmă fiind cea mai frecventă şi cunoscută.”, explică dr. Călin Doboş, chirurg estetician.

Cine este eligibil pentru rinoplastie ?

Dacă ești nemulțumit de propriul nas, atunci ar putea fi suficient să mergi la doctorul chirurg, ca să îl remodeleze. Fie că vrei să corectezi un defect din naștere, o problemă medicală sau că vrei să corectezi semnele lăsate de vreme, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporțiilor care să te satisfacă.

Este foarte important, însă, următorul aspect: nu ești un bun candidat la rinoplastie dacă te aștepți ca operația să îți transforme viața în mod miraculos. Te poți aștepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporționat raportat la dimensiunile feței, dar nu încerca să atingi astfel perfecțiunea.

Cei care doresc să își remodeleze nasul, dar au sub 16 ani, mai au de așteptat, întrucât de abia la această vârstă nasul încetează să mai crească. 

,,Mai nou, unii medici au încercat să corecteze imperfecţiunile prin injectări cu acid hialuronic sau substanţe pe bază de calciu sau toxină botulinică. Efectul lor e temporar şi corectează imperfecţiuni mai mici, discrete. Ca urmare s-a ajuns să fie folosite în defecte minore, mai ales după rinoplastii, însă chirurgia rămâne cea care aduce rezultate stabile, iar dacă operaţia este un succes, rezultatul e pe viaţă”, adaugă dr. Călin Doboş, chirurg estetician.

Ar trebui să te gândeşti la o operaţie de rinoplastie dacă te confrunţi cu:
•    cocoaşa mai mare sau mai discretă
•    vârf lung (căzut), gros sau bilobat-ascuţit
•    nasul gros la privirea din faţă
•    columela (partea inferioară dintre nări) să fie prea căzută sau prea ridicată
•    nasul să plece fie prea din frunte, fie cu o scobitură nefiresc de adâncă între rădăcina lui şi frunte.
•    nările prea mari
•    deviat lateral fie vârful, fie tot
•    linia dorsală frântă
•    alte deformări date de traumatisme, etc.

Cum ne pregătim pentru rinoplastie ?

Desigur, fiecare pacient va primi indicațiile medicului în funcție de tipul de rinoplastie ales și starea sa de sănătate. Este foarte probabil, însă, ca medicul să ceară pacientului să renunțe la fumat, deoarece poate încetini recuperarea și provoca infecții. De asemenea, cu cel puțin 6 ore înainte de operație, pacientul nu trebuie să mănâce și să bea nimic. În majoritatea cazurilor, rinoplastia este efectuată sub anestezie generală. După operație este foarte probabil să stai în spital o noapte sau două, pentru supraveghere și schimbarea pansamentelor.

Ce se întâmplă după operație ?

Până la trecerea efectelor anestezicului, este necesară odihnă. După aceea, pentru a calma durerea post-operatorie, este posibil să fie necesare calmante. O zi sau două vei avea în fiecare nară un pansament care să te împiedice să respiri pe nas. De asemenea, vei avea nevoie de o persoană apropiată care să te ajute în primele 24 de ore după operație și să te ducă acasă de la spital.

Există efecte secundare ?

Există bineînţeles câteva simptome postoperatorii, dar acestea sunt temporare. Cele mai frecvente sunt:
•    senzație de durere, umflături, vânătăi în jurul ochilor
•    amorțeală – mai ales în vârful nasului
•    dificultate în a respira penas, care este redusă pe măsură ce zona se desumflă
•    sângerări minore, timp de o zi sau două

Care este costul unei rinoplastii ?

Costul variază între 1500 – 1700 euro, incluzand controale și internare de o zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!