Ce se întâmplă dacă iei contraceptive fără a consulta un medic

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 06 august 2018, 15:27

Multe românce își administrează pilule contraceptive timp de ani de zile fără a consulta un medic, ceea ce poate avea urmări grave la nivelul ficatului. Exista un risc mare de a face adenom hepatic, o tumoră beningnă a acestui organ, informează Oana Cuzino în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă, doctore?” de la Pro TV.

Contraceptivele afectează ficatul

”Administrarea haotică a unor asemenea medicamente afectează în timp vasele ficatului”, explică Oana Cuzino. Spusele ei sunt completate de Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Sunt multe tinere care îşi administrează aceste pilule pur şi simplu. Ele sunt la liber şi pacientul consideră că nu are nevoie de o îndrumare specială. Consumul acestor medicamente, haotic, pe termen lung, duce la apariţia unor modificări structurale ale ficatului, până la formaţiuni nodulare. Găsim în ficat noduli,  leziuni hepatice.

Cum se explică acest efect? Estrogenii din contraceptive acționează asupra receptorilor din ficat, ceea ce duce la creșterea vaselor de sânge, iar acestea vor alimenta eventualele celule anormale. Medicul spune că numai în ultimul an a avut câteva paciente care au suferit intervenții chirurgicale majore în urma administrării de contraceptive fără consult medical.

Sfatul Oanei Cuzino este să mergem anual la o ecografie abdominală, indiferent de vârstă sau sex. Cu ajutorul acestei proceduri neinvazive se pot descoperi din timp leziunile ficatului.

Ce se întâmplă când nu mai iei contraceptive

”Pilulele anticoncepţionale au efect strict pe perioada pe care sunt administrate, cine întrerupe pilula, în luna imediat următoare, fertilitatea revine imediat”, spune Dr. Adriana Constantin, citată de ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Ea mai precizează că sarcina care apare imediat după întreruperea pilulei este perfect viabilă. Așadar, contraceptivele orale nu pun în pericol fătul. În plus, pilula anticoncepțională este sigură atunci când este administrată la sfatul medicului, după un bilanț al stării de sănătate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!