Ce boli poţi să iei de la câini, pisici şi alte animale

.

Dacă ai o problemă de sănătate, spune-i doctorului, când te consultă, şi că eşti fericita posesoare a unui animal de companie. Sau că ai fost, de curând, la o fermă de animale. Unele boli ale lor ni se transmit şi nouă.
Animăluţele „din familie” (câinele, pisica etc.) şi, în special, cele de fermă pot fi purtătoarele unor maladii care ne afectează şi pe noi.

Toxoplasmoza şi pisicile

I se mai spune şi „boala litierei” – parazitul care o provoacă trăieşte în excrementele pisicii. 
► Cum se transmite: parazitul supravieţuieşte în sol până la 18 luni, deci sunt expuşi copiii care se joacă pe pământ şi adulţii care schimbă nisipul din litieră şi nu se spală bine pe mâini.
► Simptome: în 10-20% din cazuri, în câteva ore apar starea de oboseală şi febra mică. De cele mai multe ori simptomele lipsesc şi boala e depistată târziu.

Pasteureloza de la zgârieturi

Este provocată de germenele Pasteurella. 
► Cum se transmite: prin zgârietura sau muşcătura „aplicată” de câine, pisică sau de animale din gospodărie – porc, vacă, păsări.
► Simptome: după 10-12 ore – edem cald, roşeaţă, durere locală intensă.

„Gheara de mâţă” … numită şi limfadenită regională

► Cum se transmite: prin… mâţa blândă care zgârâie/muşcă rău.
► Simptomele apar în 7-21 de zile: inflamarea ganglionilor din zona cea mai apropiată de muşcătură, febră, frison, dureri de cap etc.

Salmonelloza

Toxiinfecţie alimentară provocată de bacteria Salmonella.
► Cum se transmite: atingând animalele de fermă, în special, şi consumând carne, lapte, ouă preparate termic insuficient.  
► Simptomele apar în câteva ore: febră, vomă, diaree, dureri de cap.
Ei nu au nici o vină!
Nu te gândi, acum, să nu mai ţii câine, pisică, peruşi sau să nu mai creşti animale de fermă! Ci să ai grijă de sănătatea lor… ca de sănătatea ta!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton