Cât de sănătos este să mănânci zăpadă?

De Sandra S. pe

E iarnă şi este normal să ningă. Sunt mulţi care se şi bucură de zăpadă, mici şi mari laolaltă, iar în joaca în omăt nu există să nu iei şi o gură sănătoasă de zăpadă. Dar este în regulă să înghiţi zăpadă?

Poluare

Atunci când fulgii de zăpadă cad, poluarea din aer se lipeşte de ei. Dacă înghiţi doar câţiva, înseamnă doar o cantitate minusculă de poluare. Chiar dacă zăpada este perfect albă şi nu a fost atinsă de picior de om sau de animal, tot poluată este.

Bacterii

Potrivit oamenilor de ştiinţă, chiar şi zăpada proaspăt aşezată este plină de bacterii, în special Pseudomonas syringae. Aceasta este o bacterie patogenă care atacă plantele, însă asta nu înseamnă că ar trebui să intri în contact cu ea de câte ori ai ocazia.

Temperatura corpului

Dacă urmează să petreci o zi întreagă afară, în zăpadă – de exemplu dacă eşti la ski – nu îţi potoli setea luând o gură de zăpadă. Specialiştii spun că o cantitate mare de zăpadă înghiţită scade temperatura corpului prea mult, mai ales dacă te afli afară, în frig.

Zăpadă… colorată

Fereşte-te cât de mult de zăpada murdară. Fie că este galbenă – din cauză că un animal a urinat pe ea – maro sau neagră – din cauza urmelor lăsate de maşini sau animale – ori roz – din cauza bacteriilor care trăiesc în zăpadă şi din cauza cărora poţi face diarie severă dacă le înghiţi.
În concluzie, oricât de albă şi neatinsă ar părea zăpada, nu e sănătos s-o mănânci, din cauza poluării şi bacteriilor care trăiesc în ea.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro