Cât de eficiente sunt exact spermicidele ca metodă contraceptivă?

De Dana-Ruxandra Panghe pe
Ai auzit despre tot felul de metode contraceptive și le-ai ales pentru tine pe acelea pe care ai simțit că ți se potrivesc. Azi e timpul să afli totul despre spermicide.

Citește și: Lucruri pe care nu le știai despre sex.

Ce sunt spermicidele?

Spermicidele reprezintă o metodă de contracepție de barieră locală, a cărei utilizare se află sub controlul exclusiv al femeii. Acestea se prezintă sub formă de tablete, ovule, geluri sau creme și se aplică/utilizează cu 10-30 de minute înainte de contactul sexual. „Contracepția cu ajutorul spermicidelor este eficientă pentru mai puțin de o oră, așadar trebuie repetată administrarea dacă se depășește acest interval de timp“, avertizează dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul. Spermicidele distrug spermatozoizii și capacitatea de a fecunda ovulul, cu scopul de a evita apariția unei sarcini nedorite.

Citește și: Ce să mâncăm pentru a avea o viață sexuală perfectă

Cât de eficiente sunt statistic?

Eficiența depinde de corectitudinea utilizării, iar rata de eșec în ceea ce privește protecția de sarcină se situează în jurul valorii de 20-25%. Este de reținut că spermicidele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și că, mai mult decât atât, unele dintre acestea (cele cu aplicare locală) pot crește riscul transmiterii infecțiilor cu HIV și Hepatită B și C. Responsabile sunt substanțele chimice din compoziție, care pot irita mucoasa vaginului, celulele devenind mai vulnerabile la viruși.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro