Carnea de miel, mai sănătoasă decât cea de pui

.

Carnea de miel şi ied, care nu ne va lipsi de pe mese de Paste, este mai sănătoasă şi mai slabă chiar şi decât carnea de pui, dar trebuie aleasă cu grijă pentru…
… a preveni infectarea cu bacterii patogene.

De Paşte, dar şi în restul anului, poţi să consumi cu încredere carne de miel, care este mai fragedă şi mai sănătoasă decât cea de vită. Bogată în proteine de calitate, conţine toţi cei opt aminoacizi esenţiali, aduce vitamine din grupul B, zinc şi fier.

Este o carne slabă, excesul de grăsime putând fi îndepărtat cu uşurinţă. De altfel, doar 36% din grăsime este saturată, restul fiind grăsime mono şi polinesaturată, care este mai sănătoasă.

Carnea de miel şi ied, mai sănătoasă decât cea de pui

De asemenea, carnea de miel este una din cele mai bune surse de acid linoleic conugat (CLA), o grăsime cu proprietăţi antioxidante , care poate ajuta şi în cura de slăbire.

O porţie de 80 grame de carne conţine doar 175 de calorii şi opt grame de grăsime.

Carnea de ied este şi mai fragedă ca cea de miel, are o aromă mai uşoara şi, la gust, aduce mai mult cu vita decât cu mielul. Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.

De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.

Cum să alegi carnea de miel şi ied

Carnea de miel tânăr este de un roz pal. Cu cât culoarea ei e mai închisă, cu atât mai bătrân a fost mielul. Conform recomandărilor ANPC, carnea de miel sau ied se cumpără numai din măcelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate din pieţe. Carnea proaspătă este elastică şi curată. Dacă suprafaţa este lipicioasă şi a căpătat un miros urât, mai bine cauţi în altă parte.

Bineînţeles că cea mai sănătoasă este carnea animalului hrănit cu iarbă. Carnea de miel se strică foarte uşor, motiv pentru care trebuie păstrată la temperaturi joase. După achiziţionare trebuie să o transporţi cât mai repede acasă şi, dacă nu o găteşti imediat, o pui la frigider cât mai repede, la temperaturi cuprinse între 0 zero şi patru grade Celsius.

La frigider se poate păstra timp de maxim trei zile, având grijă să nu se scurgă nimic din ea în oalele sau farfuriile cu mâncare de pe raftul inferior. Dacă nu o pregăteşti în următoarele trei zile, carnea se congelează şi astfel se poate păstra timp de şase – nouă luni.

Ca şi în cazul altor tipuri de carne există riscul contaminării cu bacterii patogene, aşa că mielul sau iedul se vor găti bine la temperaturi înalte. Înainte şi după tranşare, suprafaţa de lucru se spală bine cu apă şi detergent de vase.

Carnea negătită nu trebuie să atingă legume, fructe sau alte alimente care nu vor fi preparate termic. Carnea de miel sau ied gătită se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac.

Foto: Shutterstock

Tip: Kleftiko pe www.lambcurry.net

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton