Care sunt activitățile cu cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus

De Unica.ro pe

Pandemia de COVID-19 ne-a limitat viața și a transformat până și cele mai banale activități în adevărate pericole pentru sănătatea noastră. Dacă în starea de urgență izolarea era cea mai bună soluție, odată cu relaxarea măsurilor lucrurile au devenit din ce în ce mai confuze. Care sunt totuși activitățile cu cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus? Iată la ce concluzie au ajuns experții.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

14 experți americani în sănătate publică, epidemiologie sau boli infecțioase au făcut un clasament al activităților cu cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus. Aceștia au fost clasificate activitățile normale ale oamenilor în funcție de riscul fiecăreia. 1 este cel mai mic risc, iar 9, cel mai mare.

Specialiștii de la Texas Medical Association au calculat aceste riscuri în condițiile în care participarea la oricare dintre activități se face cu respectarea măsurilor de siguranță, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea socială și igiena personală. De asemenea, ei au ținut cont de mediul în care se desfășoară fiecare activitate, timpul petrecut acolo, apropierea între persoane și gradul de respectare a regulilor de bază, potrivit știrileprotv.ro.

Care sunt activitățile cu risc mai mic de infectare

Activitatea cu cel mai mic risc de răspândire a noului coronavirus este deschiderea coletelor sau a scrisorilor. Printre activitățile mai puțin riscante se mai numără alimentarea mașinii cu combustibil sau mersul cu cortul.

Un risc mai scăzut de răspândire a infecției cu virusul SARS-CoV-2 au, în opinia specialiștilor, și activități precum mersul la cumpărături uzuale, precum și alergarea sau plimbările în aer liber.

Un risc moderat prezintă și mersul la plajă, ieșirea la o terasă, la bibliotecă sau la muzeu, dar și cazarea pentru două nopți într-un hotel. Tot moderat este și riscul de a merge la masă la altcineva acasă. În această categorie intră și cumpărăturile la mall sau o săptămână de muncă într-o clădire de birouri.

Citește și: Se poate transmite coronavirus prin aerul condiționat? Iată adevărul

Care sunt activitățile cu cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus

Mersul la coafor sau frizerie, participarea la o nuntă sau înmormântare, călătoria cu avionul sunt activități mai riscante, care au primit un punctaj de peste 7. În această categorie sunt și sporturile de echipă precum fotbalul sau baschetul.

Însă, cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus îl reprezintă mersul la sală, la cinema sau într-un parc de distracții. Pe stadion, la un concert sau la o slujbă religioasă cu peste 500 de persoane șansele de infectare sunt mult mai mari.

În fruntea acestei clase de risc se află mersul într-un bar.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro