Beneficiile de care nu știai ale fizioterapiei

De Unica.ro, pe

Fizioterapia are nenumărate beneficii asupra corpului uman, și devine esențială după o anumită vârstă.

Odată cu înaintarea în vârstă, apare în mod inevitabil o degradare a întregului sistem musculo-scheletal: mobilitatea articulară scade, forța musculară se reduce și rezistența osoasă este din ce în ce mai diminuată. Mai mult, o problemă constantă în rândul seniorilor, este riscul crescut de cădere. Studiile recente arată că o treime din persoanele de peste 65 de ani suferă cel puțin o cădere pe an. Spre exemplu, s-a constatat că 90% din fracturile de șold în cazul acestor persoane sunt determinate de căderi. 

Pe lângă aceste afecțiuni de ordin fizic, în lipsa unor activități susținute, seniorii acuză tot mai des probleme psihoemoționale, precum depresie sau un tonus mental slab. Toate aceste lucruri sunt susținute de studii. Acestea au arătat că peste 20% din persoanele de peste 60 de ani, prezintă cel puțin o afecțiune de acest gen.

Cele mai importante probleme pe care le întâmpină seniorii sunt:

  • Pierderile de echilibru – o dată cu înaintarea în vârstă, este posibil să apară perturbări la nivelul mecanismelor de menținere a echilibrului, atât în statică, cât și în mers. 
  • Incontinența urinară – o afecțiune de multe ori jenantă și abordată foarte rar în discuțiile uzuale. 
  • Reducerea capacității de a realiza sarcini cotidiene simple – apucatul obiectelor situate mai sus de 90 de grade, așezatul pe vasul de toaletă, coborâtul scărilor, mersul pe teren accidentat.
  • Slăbiciunea musculară – pentru o persoană trecută de prima tinerețe, poate deveni frustrant să renunțe la activitățile care îi aduceau bucurie – o plimbare lungă, spre exemplu, plăcere care poate fi evitată din cauza faptului că nu mai are resursele musculare necesare.
  • Durerile resimțite la nivelul aparatului articular, durerile de coloană, genunchi, șold sunt printre cele mai frevente. 

Citește și: Top cinci întrebări despre igiena orală a copiilor, răspunse de un stomatolog

Citește și: Ceai verde – cum se face și când e indicat să-l bei

Citește și: Speranță pentru pacientele cu cancer de sân triplu negativ: tratamentul nou bazat pe imunoterapie

Citește și: Apa alcalină, beneficiile pentru organism. Cum să ții cură cu apă alcalină

Înțelegând acest tablou social, expertul în Fizioterapie Alexandru Ilie, împreună cu îndrăgita vedetă de televiziune Mihaela Tatu, au creat în premieră pentru România, o soluție care le oferă tuturor seniorilor accesul la experți în recuperare, de oriunde ar fi din lume. Programul dezvoltat de ei este RestartiX Seniori, un program de fizioterapie pentru reducerea durerii și redobândirea siguranței asupra corpului, dedicat persoanelor de vârsta a treia.

„Această soluție s-a născut din dorința de a fi aproape de oamenii care ne sunt părinți sau bunici, oferindu-le o soluție practică prin care să avem grijă de sănătatea lor fizică și mentală”, a explicat Alexandru Ilie, expert în fizioterapie și co-fondatorul primei platforme de fizioterapie asistată online din România. „Cu toții închidem conversațiile telefonice spunându-le celor dragi nouă «promite-mi că ai grijă de tine». Acum ne putem asigura de acest lucru, oferindu-le ce au nevoie pentru a înainta în viață păstrându-și independența”.

Programul conține 20 de sesiuni de kinetoterapie adaptată nevoilor celor de peste 60 de ani. Acestea pot fi realizate fără echipamente speciale, chiar în vestimentația de acasă. Pe lângă cele 20 de ședințe de fizioterapie asistată online, programul oferă și 20 de “doze de motivație”, marca Mihaela Tatu, scopul acestora fiind acela de obținere a unui tonus mental cât mai bun.

„Între minte și corp există o legătură puternică”, a spus Mihaela Tatu. Acest program se ocupă de sănătatea și anduranța corpului, pentru a genera sănătatea minții”.

Pentru persoanele interesate, fizioterapeutul Alexandru Ilie împreună cu Mihaela Tatu organizează un webinar gratuit dedicat seniorilor. În acest training, participanții primesc soluții practice, prin care pot să încetinească sau chiar să stopeze procesele degenerative, specifice îmbătrânirii.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!