Aparat dentar fix sau gutieră transparentă? Stomatologul explică

De Unica.ro, pe

Zâmbetul e primul lucru pe care îl observăm la o persoană. O dantură frumoasă ne va ajuta mereu să zâmbim cu mai multă încredere, să ne integrăm mai rapid în societate, ba chiar să fim acceptați mai ușor la noul job. Dr. Alexandra Mircea explică totul despre beneficiile purtării aparatului dentar, indiferent că este vorba despre unul fix sau despre o gutieră transparentă.

În ce cazuri este recomandat aparatul dentar?

De cele mai multe ori, pacienții optează pentru un aparat dentar pentru rezolvarea problemelor estetice. Cel mai mult sunt deranjați de dinții înghesuiți sau spațiați. Există diferențe de mărimi între oasele maxilare, care îi dau pacientului o mușcătură mai puțin estetică, alt motiv pentru care merg la ortodont.

Ideal este ca părinții să îți ducă la dentist copiii de la șapte ani, pentru a observa din timp dacă va fi nevoie de aparat dentar. La copii pot exista nepotriviri dimensionale între oasele maxilare care pot fi tratate prematur.

De asemenea, un tratament ortodontic aplicat la pacienții care au sub 18 ani e mai ușor de realizat, pentru că oasele maxilare sunt mai ușor de modelat. {i, cu toate acestea, nu e niciodată târziu să optăm pentru un aparat dentar. Am avut și pacienți de 70 de ani care au recurs la el.

Ce beneficii aduce pentru sănătate?

Dinții aliniați ne ajută să avem o igienă corectă, ceea ce înseamnă mai puține carii, probleme cu gingiile și prevenirea din start a bolii parodontale.

O mușcătură corectă protejează de viitoare probleme musculare și articulare (vorbim aici despre articulația temporo-mandibulară), precum și de dureri de cap. Un pacient care are dinți drepți nu va avea probleme de vorbire sau digestive.

Citește și: 5 moduri în care zâmbetul îți poate îmbunătăți viața

Cum recunoști infecțiile dentare

Cele mai bune soluții pentru un zâmbet sănătos și strălucitor

Dr. Denisa Zaharia, despre schimbările de care are nevoie stomatologia din România: „Încă ne lovim de problema cariilor dentare la copii”

Aparat dentar fix vs. aliniatorii Invisalign. Există diferențe?

Orice aparat dentar oferă avantajul de a îndrepta dantura. Invisalign e un aparat dentar care funcționează prin seturi de gutiere/aliniatori transparenți, care se schimbă la fiecare 10 zile.

Aliniatorii sunt transparenți, foarte discreți și ușor de purtat (se îndepărtează la fiecare masă pentru a permite pacientului să se bucure de orice aliment). Gutierele aplică presiune pe dantură, dar nu vei simți dureri, Invisalign fiind foarte confortabil.

Dinții se așază mai rapid decât în cazul tratamentelor cu aparat dentar fix, zâmbetul este pus în valoare mai rapid.

Aliniatorii se poartă 20-22 ore/zi, pentru că principiul de funcționare este același cu al unui aparat fix, doar că pacientul va urma un tratament mai confortabil.

Ce riscuri există?

Dacă pacienții nu poartă gutiera recomandată, dinții se vor întoarce către poziția din care au plecat, pentru că se păstrează memoria lor. Corectarea eventualelor deplasări se face cu un nou aparat.

Pentru cei care poartă de aparat dentar fix, timpul de realizare al igienei este mai crescut. Brackeții pot fi considerați „obstacole” pe dinți, în jurul cărora trebuie curățat foarte bine, altfel apar cariile și se inflamează gingiile. În afară de periajul dentar se utilizează periuțe interdentare și dușul bucal. Cu aparatul dentar Invisalign nu se modifică timpul de periaj, pentru că dinții se curăță ca și înainte.

Cine este dr. Alexandra Mircea

Medic stomatolog, owner al clinicii Dentalist din București & Dental Awareness Speaker. Prin serviciile premium oferite în clinica Dentalist, prin tratamentele din cabinet și prin materialele educaționale promovate pe social media și în presă, dr. Alexandra Mircea își dorește să aducă în prim-plan sănătatea, educația dentară și prevenția afecțiunilor specifice.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!