Jogging-ul nu este un sport pentru amatori

De Erika Chivu, pe

Deşi studiile spun că e mai sănătos să alergam desculţi, medicii ne sfătuiesc să alegem pantofii potriviţi sau, şi mai bine, să nu alergăm deloc, acest sport fiind periculos pentru picior.
Alergatul în pantofi sport este mai periculos pentru picior decât mersul în pantofi cu toc, a arătat un studiu american recent. Cercetătorii au testat 68 de adulţi tineri, printre care şi 37 de femei, care au alergat desculţi, apoi încălţaţi, pe o bandă de alergare.

S-a descoperit că purtarea pantofilor presupune un stres suplimentar pentru articulaţii. Articulaţia şoldului este supusă unui stres cu 54% mai mare, pe când genunchiul este cu aproape 40% mai solicitat.

Se pare că problemele apar din cauza tocurilor, care sunt uşor înălţate faţă de restul tălpii şi din cauza surplusului de material de sub bolta plantară.

Când alergi în pantofi sport, articulaţiile sunt mai solicitate decât dacă ai merge pe tocuri, spun specialiţtii, care consideră că este mai sănătos să alergam desculţi.

Dr. Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului nu este de acord cu recomandările americanilor.

În primul rând, a alerga în picioarele goale este ca şi cum ai folosi lopata fără mănuşi: în scurt timp te alegi cu „bătături”.

Noi, cei care am fost obişnuiţi să purtăm pantofi încă din frageda copilărie, nu ne putem lipsi de ei, spune dr. Uscatu. În schimb, trebuie să alegem pantofii potriviţi. În comerţ se găsesc pantofi speciali pentru toate tipurile de sporturi, inclusiv pentru jogging şi merită să investeşti într-o pereche de calitate dacă îţi place să alergi.

Pe de altă parte, dr. Marius Uscatu spune că este împotriva jogging-ului ca sport de întreţinere sau pentru slăbit, acest tip de efort fiind rezervat atleţilor profesionişti.

Pentru amatori există un risc prea mare de fracturi, dezechilibre sau alte probleme la nivelul gleznei şi al piciorului, chiar şi atunci când pantofii sunt potriviţi.

Medicul recomandă, în schimb, înotul, un sport la fel de eficace pentru musculatură şi sistemul cardiovascular, dar mult mai blând cu picioarele, care nu trebuie să suporte întreaga greutate a corpului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro