Cât de adevărate sunt cele mai răspândite mituri de vară

De Consuela Stratulat, pe

Vara te aduce în fața unor probleme a căror rezolvare o poți găsi și în vorbele din bătrâni. Află, însă, dacă chiar te poți baza pe miturile de vară sau este mai bine să apelezi la variante al căror rezultat a fost demonstrat.
Arsurile solare pot fi tratate cu unt. Fals! Chiar dacă pielea ta va mirosi delicios, untul nu te va scăpa de arsurile solare, ba chiar va întârzia vindecarea. Lasă, așadar, untul pentru rețetele tale delicioase și folosește aloe vera pentru problemele medicale. Dacă ești în vacanță și nu ai de unde să faci rost, încearcă să îți potolești durerea cu o cremă ținută la rece. Aplic-o după un duș cu apă călduță și vei mai scăpa de usturimi. În cazul în care nu te vindeci, mergi la medic! El va ști cel mai bine ce tratament să îți prescrie, pentru a te putea bucura de vacanță.
După masă, trebuie să aștepți 30 de minute, înainte să sari în apă. Fals! Chiar dacă digestia va face ca circulația sângelui să se desfășoare un pic mai greu în membre, nimeni nu se va îneca de la asta. Crampele care pot apărea atunci când sari direct în apă, după o masă copioasă, sunt cauzate de dezhidratare, nu de alimentele consumate.
Dacă scarpini o mușcătură de insectă, te va mânca mai tare. Adevărat! Atunci când te scarpini, eliberezi, în organism, histamină și trimiți creierului un semnal să se scarpine mai tare. Aplică gheață pe mușcătură, pentru a reduce inflamația și a mai scăpa de mâncărime.
Poți face insolație și când este înnorat. Adevărat! Norii nu te protejează de soare. Sunt chiar șanse mai mari să suferi arsuri, dacă nu folosești cremă protectoare. Razele ultraviolete își fac drum și printre nori și îți atacă pielea.
Dacă îți curge sânge din nas, lasă capul pe spate. Fals! Sângele s-ar putea scurge pe gât și nu este o situație dorită. În acest caz, cel mai bine este să stai dreaptă și să înclini capul ușor înainte, presând încet părțile laterale ale nasului, timp de zece minute.
Dacă te simți dezhidratată, bea multă apă. Adevărat! Când îți este sete, stai departe de băuturile carbogazoase și sucurile din fructe și bea apă. Zahărul te va face să te simți și mai însetată, iar cafeina din băuturile din comerț are efect diurectic și te poate dezhidrata și mai tare.
Dacă te tai, apa sărată din mare te va vindeca. Fals! Sarea are, într-adevăr, proprietăți de vindecare, însă apa mării este plină de bacterii. Dacă o aplici pe o rană deschisă, riști să te alegi cu răni mult mai grave.
Dacă te bronzezi înainte să mergi în vacanță, nu vei mai suferi arsuri solare. Fals! Orice expunere la razele ultraviolete îți afectează pielea, iar bronzul obținut înainte de vacanță nu te va proteja. Poți, însă, să te ferești de probleme aplicând cremă protectoare și stând la soare dimineața și după-amiaza.
Fumul de la focul de tabără este la fel de periculos sau mai periculos decât cel de țigară. Adevărat! Particulele de fum de la focul de tabără îți pot ajunge în plamâni și pot provoca probleme serioase. Ca să îți faci o idee, EPA estimează că un foc care arde o oră generează de 4.300 de ori mai multe substanțe cancerigene decât 30 de țigări. Chiar dacă comparația face referire la focul din interior, ar trebui să stai cât se poate de departe de focul de tabără.
foto Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!