Expiratie dificila, senzatie de sufocare si lipsa de aer. Poate ai vazut la cineva apropiat sau poate te-ai confruntat tu insati cu o criza de astm daca esti printre cei 8% dintre oameni care se…
… confrunta cu aceasta boala.De regula, astmul debuteaza in copilarie, intre 5 si 15 ani si e o inflamare cronica a bronhiilor. De multe ori, e insotit de o alergie, adica o reactie exagerata a organismului la o substanta considerata, in general, inofensiva. 80% dintre copii si 50% dintre adulti au astm simultan cu alergie la ceva: polen, praf, animale, anumite alimente (de exemplu peste, oua, lapte, alune sau soia), aditivi sau substante chimice.
Crizele de astm pot fi provocate de diverse infectii respiratorii, raceala sau sinuzita, sau chiar de folosirea unor medicamente (ca aspirina sau antibiotice), fum de tigara, poluare, factori emotionali sau chiar factori hormonali.
Zece dileme lamurite despre astm
1. Astmul e o boala „doar din minte”, pe care „ti-o faci cu mintea”.
Raspuns: Unii medici considera ca astmul nu e o boala psihologica, desi factorii emotionali: ras, plans, tipat, stres influenteza declansarea crizelor. Altii o incadreaza totusi in categoria bolilor psiho-somatice.
Raspuns: Din pacate, nu! 50% dintre copii cu astm pot sa nu mai prezinte simptomele in adolescenta, dar nu inseamna ca sunt pe deplin vindecati. Crizele pot sa reapara oricand la maturitate.
3. Astmul poate fi vindecat, nu e serios si nimeni n-a murit din cauza lui.
Raspuns: Astmul nu poate fi vindecat. Dar exista medicamente care sa tina boala sub control, cu rezultate bune. Trebuie luat in serios fiindca poate necesita spitalizare si in cazuri extreme poate provoca moartea.