5 analize obligatorii toamna

.

Simţi sau nu vreo durere, toamna trebuie sa-ţi faci timp pentru a-ţi verifica starea de sanatate. E un moment propice sa capeţi un plus de optimism, daca rezultatele analizelor ies bune.
Momentele de rascruce între anotimpuri nu pica tocmai bine organismului firav. Un singur punct vulnerabil daca exista, în treaga construcţie are de suferit. Iar în prag de iarna, totul se accentueaza, agravând starea de rau. Prin urmare, dupa zicala potrivit careia „paza buna trece primejdia rea”, n-ar fi rau sa treci pragul unui cabinet medical în aceasta perioada. Câteva teste n-au cum sa-ţi dauneze.

Ecograful vede ce trebuie

Durerile de burta, oboseala, cram pele menstruale şi balonarea sunt uşor de ignorat de ori care dintre noi. Însa pot fi semne ale unor boli ascunse, pre cum endometrioza, boala cauzata de apariţia unor tumori benigne în ţesutul uterin, de care su fera cam 3 din 10 femei. O ecografie abdominala şi pelvina îţi poate spune daca suferi sau nu de aşa ceva. Mai mult, poţi afla care e starea organelor interne.

Testeaza-ţi hormonii

O vizita pe an la endocrinolog îţi poate raspunde la multe întrebari. O analiza completa a hormonilor trebuie sa includa valorile TSH, T3 şi T4, care indica starea tiroidei. Valorile mari FSH şi LH arata un deficit de hormoni sexuali sau sindromul ovarelor polichistice, iar cele mici, insuficienţa hipofizara sau tumori la nivelul glandelor suprarenale. Nivelurile estradiolului şi progesteronului sunt foarte importante în verificarea fertilitaţii. Un nivel scazut de cortizol indica hipotiroidism, boli de fi cat, în vreme ce nivelul crescut arata hipertiroidie, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame.

Inspecteaza-ţi feminitatea

Cancerul de col şi de sân fac ravagii printre femei, din pacate, tot mai tinere. Şi asta pentru ca evita ginecologul. Dar tu eşti conştienta de riscuri, nu-i aşa? Prin urmare, fa-ţi o programare pentru un consult ginecologic complet, care sa includa mamografie, test Babeş Papanicolau, colposcopie, daca e cazul, ecografie transvaginala şi analiza de secreţii vaginale.

Verifica tractul digestiv

Constipaţie? Balonare? Arsuri? Indigestii? Gust neplacut în gura? Fa-i o vizita medicului gastroenterolog! Gastrita da multor persoane mari batai de cap în perioada toamnei. Daca va fi cazul, medicul îţi va recomanda o endoscopie sau o colonoscopie.

Oasele scârţâie

„Cea mai frecventa modalitate de depistare a afecţiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetari mai amanunţite se apeleaza la CT şi RMN. În cazul depistarii artrozei, tratamentul se împarte în 3 etape, în funcţie de gravitatea bolii: masuri non-farmacologice, terapia medicamentoasa sau tratamentul chirurgical. Se urmareşte educarea pacientului şi prevenirea apariţiei sau evoluţiei bolii. Printre sfaturile oferite pacienţilor se regasesc: pierderea în greutate la supraponderali, exerciţiile fizice adaptate, încalţaminte speciala, terapia balneara”, spune conf. dr. Andra Balanescu, Clinica de Reumatologie a Spitalului „Sf. Maria”, Bucureşti.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton