10 beneficii ale sparanghelului

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 12 februarie 2021, 16:27
Sparanghelul a fost denumit și hrana regilor după ce regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului.

De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decat fierberea sparanghelului), asociată acţiunilor de scurta durată, iniţiate brusc, rapid.

Această legumă detoxifiază, are proprietăți anti-îmbătrânire, este considerat afrodiziac și protejează împotriva cancerului.

Citește și: Beneficiile neștiute ale pudrei de baobab

10 beneficii ale consumului de sparanghel

Este agent ani-inflamator și ajută la ușurarea simpotmelor artritei și reumatismului. Datorită naturii sale alcaline este de mare ajutor în curățarea țesuturilor și a mușchilor de reziduuri, fiind recomandat pacienților cu gută.

Previne cancerul și cataracta deoarece conține antioxidanți și gluten.

Ajută la controlarea zahărului din sânge datorită profilului de mineral conținut.

Menține nivelul de homocisteină pentru sănătatea cardiacă, fiind bogat în acid folic și folați. O porție de sparanghel suplinește 66% din doza zilnică recomandată și astfel, se previne numărul de atacuri de cord. În plus, acidul folic previne, în cazul femeilor însărcinate, defectele din naștere precum spina bifida.

Are efect diuretic – este foarte bogat în potasiu și magneziu. Este util în tratarea artitrei, reumatismului și retenției de apă.

Citește și: Beneficiile fructului de mango

Protejează celulele ficatului împotriva toxinelor datorită aminoacizilor și mineralelor conținute.

Este eficient în calmarea crampelor menstruale, pentru tractul gastrointestinal și colon. De asemenea tratează depresia și crește rata succesului în cazul chimioterapiei.

Detoxifiază organismul, scade colesterolul rău din sânge și stimulează producția de lapte mamar.

Previne efectele îmbătrânirii și are calități antifungice și antivirale.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!