Singurătatea şi depresia de Sărbători

De Stela Moisescu pe

O dată cu debutul lui decembrie începe frenezia Sărbătorilor de iarnă şi, din păcate, perioada în care multe femei îşi simt şi mai acut singurătatea.
Dacă nici tu nu ai un partener de cuplu, o jumătate a ta, acum în preajma Sărbătorilor, sau, mai rău, jumătatea te-a părăsit în cursul acestui an, nu eşti singură !

Multe femei sunt „singure”, aşa cum societatea denumeşte femeia fără un bărbat alături, dar unele dintre ele se şi simt aşa, mai ales de Sărbători.

Ei bine, află că orice boală are un leac, iar singurătatea nu este un statut, ci o stare de spirit, de care e musai să scapi până de Sărbători.

De ce ne fac Sărbătorile să resimţim şi mai acut singurătatea?

Ei bine, noi femeile, oricât am încerca să negăm, avem aspiraţii romantice, ne dorim înteracţiune emoţională, afecţiune şi intimitate pe care să le dăruim şi să le primim de la un bărbat deosebit.

„Un mediu familial caracterizat prin practici educative coerente, care oferă afecţiunea necesară, o pregăteste pe fată pentru o relaţie de cuplu armonioasă, într-o atmosferă de siguranţă, comuniune şi consens mutual. Intimitatea îi alimentează femeii bucuria de a trăi şi îi conferă un adevărat suport energetic”, detaliază Niculina Ciupercă, psiholog şi consilier Familie şi Cuplu.

Psihologul explică faptul că Sărbătorile de iarnă reprezintă şi momentul bilanţului de sfârşit de an, în urma căruia, pe lângă celelalte realizări, sunt şanse să consideri un minus faptul că nu ai găsit încă partenerul ideal.

Unele femei ajung însă să considere că singurătatea din prezent reprezintă dovada faptului că fericirea nu le este hărăzită.

Singurătatea poate naşte depresie de Sărbători

Dacă în anii trecuţi ai avut pe cine să săruţi sub vâsc, iar anul acesta Sărbătorile te îngrozesc, ei bine, ceea ce simţi este normal, atâta timp cât priveşti mereu înainte, către viitor.

Sunt şi femei care, dezamăgite de un  partener din trecut din diverse motive, îşi doresc chiar să fie singure, se complac în această stare. Ele rememorează la nesfârşit aspectele negative ale relaţiei încheiate şi, în loc să îşi umple sufletul cu voioşia Sărbătorilor, îl asediază cu resentimente ce ţin de trecut.

O permanentă agăţare de trecut poate duce la o depresie, avertizează Niculina Ciupercă.

Mai grav este că, în multe cazuri, femeia care a căzut într-o depresie nu-şi conştientizează starea.

Iată câteva semne care indică o stare de depresie

„Pentru o femeie singura e dificil să-i vadă pe ceilalţi fericiţi, bucuroşi şi preocupaţi de Sărbători. Atmosfera  i se pare stresantă şi nu găseşte o cale să-şi depăşească starea. 

Şi-atunci, nu mai are interes sau plăcere pentru lucrurile care, până acum, i se păreau interesante, nu se poate concentra şi nu poate lua nicio decizie în ceea ce o priveşte. Ea începe să fie dominată de sentimente de tristeţe sau epuizare şi, ulterior de stări de deznădeşte şi vinovăţie”, detaliază pshihologul.

Lucrurile pot degenera în simptome şi mai evidente. Deseori femeia în stare de depresie izbucneşte în lacrimi şi plânge din orice motiv. Femeia singură în pragul unei depresii se izolează de familie şi de prieteni şi acuză oboseală fără să fi făcut ceva care să-i determine starea respectivă.

Alte aspecte evidente sunt schimbările în ceea ce priveşte apetitul alimentar şi greutatea. În situaţiile mai grave apar chiar şi gânduri de sinucidere.

Ei bine, dacă remarci câteva dintre aceste semne la o prietenă, o rudă sau chiar la tine, e necesar să cauţi ajutorul celor apropiaţi sau al unui specialist.

Cum te vindeci de singurătate?

Deşi nu pot suplini lipsa unui iubit, părinţii şi prietenii pot constitui un suport afectiv care să ajute o femeia singură de Sărbători să nu ajungă la depresie sau care să-i restabilească echilibrul emoţional.

Prezenţa oricărei persoane poate face bine unei femei care se simte singură.

Psihologul te sfătuieşte să îţi spui ca singurătatea nu este decât o situaţie de moment, pe care o poţi considera o experienţă.  

Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit, nu lua acest fapt ca pe o catastrofă. Poţi învăţa din această situaţie şi poţi găsi resurse să te bucuri în continuare de viaţă.

„Femeia singură trebuie să se gândească că este plăcut să aibă pe cineva drag alături, să-şi facă o introspecţie şi să înţeleagă unde a greşit, ca pe viitor să poată învăţa din această întâmplare. Greşelile ne ajută să descoperim cât de minunată e viaţa”, explică Niculina Ciupercă.
 

Singurătatea de Sărbători înlesneşte drumul cunoaşterii de sine

Nu lua singurătatea ca pe un dezastru. În realitate este o ocazie perfectă să te cunoşti pe tine însăţi ceva mai bine.

Pregăteşte-ţi singură surprize, răsfaţă-te cu lucruri de care mereu spui că nu ai timp sau energie, scrie mesaje de felicitare la cunoscuţi şi ţine mereu legătura, măcar telefonică, cu ei.

Dacă, prin absurd, şi familia şi prietenii au planuri, de exemplu au bilete de avion spre destinaţii îndepărtate şi nu ai cu cine să petreci Sărbătorile, află că şi singură te poţi distra de minune.

Poţi participa la petrecerile de Craciun organizate pentru persoane singure, într-un cadru adecvat, unde poţi cunoaşte persoane interesante.

Nu uita, Sărbătorile trec şi Anul Nou vine cu paşi repezi ! Fă-ţi o listă cu tot ceea ce doreşti să realizezi şi să îmbunătăţeşti la tine ca şi persoană în noul an. Perioada de singurătate este o ocazie perfectă pentru introspecţie şi autocunoaştere.

De asemenea, poţi alege să fii de-a dreptul independentă şi aventurieră şi îţi poţi achiziţiona un bilet de avion către o destinaţie exotică în care să te bucuri de tine şi de oamenii noi ce-ţi vor ieşi în cale.

Iată câteva destinaţii exotice. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro