Povestea tulburătoare a dragostei dintre Regele Mihai și Regina Ana

Principesa Ana de Bourbon – Parma l-a cunoscut pe viitorul ei soț la un dineu, în 1947, organizat de vărul ei, Jean de Luxembourg la ambasada din Londra în onoarea căsătoriei dintre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și prințul Phillip, ducele de Edinburg.

Viitoarea regină, Ana a fost foarte stânjenită de prima întâlnire cu Mihai. Regina Elena, ducesa de Aosta, mama și sora ei aveau o conversație cu un tânăr în uniformă militară, regele Mihai al României.  Ana, care fusese șofer pe ambulanță și infirmieră în Forțele Franceze Libere l-a salutat militărește pe Mihai, lovindu-și călcâiele și adoptând poziția de drepți, asemenea unui soldat, în loc să facă o reverență.

Citește și Regina Maria, povestea vitregă a unei inimi regale

Gafa protocolară nu a împiedicat înfiriparea unei relații de iubire ce a durat aproape 70 de ani. Logodna s-a încheiat în același an cu prima întâlnire, urmând ca un an mai târziu, cei doi să se și căsătorească.

Căsătoria a avut loc numai după ce regina Elena, mama lui Mihai și ea au mers la Papa Pius al XII-lea pentru a cere o dispensă, pentru că era de religie catolică, în timp ce Regele Mihai era creștin ortodox.

Din păcate, dispensa nu a fost oferită, pentru că aceasta era oferită doar în cazul în care viitorii moștenitori să fie botezați în ritul romano-catolic, ceea ce Casa Regală a României nu ar fi acceptat niciodată.

Ca urmare, Papa Pius le-a interzis membrilor familiei Reginei Ana să participe la nunta fiicei lor. Asta a dus ca, la nunta dintre Ana și Mihai să participe, din partea familiei miresei, doar unchiul matern din partea mamei Anei, Erik al Danemarcei, care a și condus mireasa la altar.

La nuntă au fost prezenți membri marcanți ai caselor regale din toată Europa, Irina, ducesa de Aosta, Katherine, principesă a Greciei, Regina Alexandra a Iugoslaviei, Regina Frederika și Regele Paul a Greciei etc. Tatăl regelui Mihai a fost înștiințat de nuntă, dar nu și invitat.

Ana și Mihai au cinci fiice: prințesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Citește și Cele mai frumoase poveşti de iubire din istorie

Regina Ana a declarat în singurul interviu pe care l-a acordat în Romania, interviu realizat de Eugenia Vodă, că până să-l cunoască pe regele Mihai nu știa cum se cumpără un bilet la film, nu știa că se stă la coadă sau cum se plătește pentru un taxi.

“Sunt o femeie obişnuită care a avut bucuria şi fericirea să se căsătorească cu un om fantastic, regele Mihai I al României. Sunt fericită să fiu soţia lui, dar ideea de protocol nu-mi spune nimic”, afirma Regina Ana, în interviului acordat pentru TVR.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Jurnalul.ro
Observator.tv
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Divertisment
Vă recomandăm: