Ce cred designerii autohtoni despre demiterea lui Galliano

De Diana Sorescu, pe

Decizia comitetului Dior de a-l concedia pe John Galliano din funcţia de director de creaţie a stârnit reacţii contradictorii. Iată ce părere au trei designeri autohtoni celebri.
În momentul în care cei de la conducerea casei de modă Dior au hotărât să-l demită pe Galliano s-a creat o adevărată schismă în lumea modei: pe o parte tabăra celor care îl susţin pe Galliano şi cred că cei de la Dior au exagerat şi tabăra celor ce blamează purtarea designerului şi cred că decizia este îndreptăţită.

Belinda Liu, susţinătoarea lui Galliano

Belinda Liu, designer autohton, face parte din categoria celor ce cred că artiştii sunt mereu excentrici, aşa că declaraţiile şi atitudinea lui Galliano pot fi scuzabile din această perspectivă: „Vivienne Westwood avea la începutul carierei sale, în vitrina magazinului, o poză cu ea în timpul unui orgasm. Dacă ne-am identifica cu toţii unui anumit tip de comportament „politically correct” , probabil că artiştii nici n-ar mai exista. La urma urmei , la fel ca şi hainele create de ei, aceştia sunt expresia unei altfel de realităţi. Trebuie doar să ne uităm la ultimele 4 sezoane de la Dior ca să vedem geniul lui Galliano: lascivitate, extravaganţă, naturalism, haute couture, romantism sau dandysm- pe toate acestea le întruchipează Galliano şi toată lumea e la picioarele lui , la fiecare colecţie. Probabil că trebuie sa fii nebun să poti face asta, iar dacă nu putem ierta nebunia în artă, atunci lumea s-a întors cu fundul în sus.”

Aşadar, Galliano este privit de către susţinătorii săi precum un geniu neînţeles, căruia i se iartă toate. Un strop de nebunie plus ceva alcool, asta l-ar fi determinat pe Galliano să facă declaraţii antisemite. Pentru că el poate! El e John Galliano!

Samfira şi Drafta, în tabăra adversă

Cristian Samfira consideră că John Galliano trebuia să plătească cumva pentru declaraţiile sale rasiste: „Sistemul occidental e unul care nu iartă şi ne dovedeşte că trebuie respectate nişte reguli. Chiar dacă te numeşti Galliano. Îţi permite multe dar te şi constrânge pe altă parte. Dacă îmi pare rău…mi-a părut rău de moartea lui McQueen. Galliano o să supravieţuiască în orice condiţii, iar  cei de la Dior cu siguranţă s-au gândit înainte de a-l demite. Aparent e greu de înlocuit un geniu. Poate cei de la Dior nu sunt de aceeaţi părere. Vorbim de două nume atât de mari, care cu siguranţă pot supravieţui unul fără celălalt”.

Dacă Cristian Samfira e încrezător că Dior şi Galliano vor merge pe drumuri separate, dar vor avea succes individual, creatoarea Mihaela Drafta consideră că „Galliano e terminat din punct de vedere al carierei”.

Mihaela crede că nicio altă casă de modă faimoasă nu va mai vrea să îşi asocieze numele cu un designer care a stârnit un aşa scandal cu iz antisemit: „Nu mi se pare drastică decizia celor de la Dior, ci îndreptăţită. Galliano era imaginea lor, iar odată cu aceste afirmaţii împotriva poporului evreu, designerul le-a adus prejudicii enorme. Ca şi imagine a unui brand trebuie să fii mereu ferm, imparţial, obiectiv, să nu te implici în scandaluri. Nu ştiu cine o să îl mai coopteze acum pe John Galliano. Totuşi, el e un geniu, probabil se va descurca cumva”.

Tu ce părere ai? Consideri că cei de la Dior s-au pripit când au ales să îl demită pe Galliano sau consideri că afirmaţiile designerului sunt de neiertat? Click aici şi vezi prezentarea colecţiei semnată John Galliano primăvară vară 2011!

Foto: arhiva Ringier, Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!