Cum e viaţa la -60 de grade

De Erika Chivu pe

Dacă te-a uimit frigul de azi dimineţă sau te gândeşti cu groază că în curând vor fi -4 grade afară, imaginează-ţi cum e să trăieşti la -60 de grade Celsius.
La această valoare ajung temperaturile în Siberia, una din cele mai reci regiuni locuite ale lumii. Un jurnalist BBC a ţinut să vadă pe pielea lui cum e să trăieşti la zeci de grade sub zero, apoi a povestit totul într-un reportaj care te face să crezi că acum, la noi, este chiar cald.

Când a coborat din avion, jurnalistul a fost întâmpinat cu o temperatură de -32 de grade Celsius – o vreme de toamnă târzie pentru locuitorii din Siberia obişnuiţi cu gerul adevărat.

Câteva zile ca să sapi o groapă

 
Siberia „stă” pe permafrost, un sol îngheţat până la adâncimi mari, ceea ce face construcţia de clădiri foarte dificilă. Totuşi, inginerii s-au adaptat condiţiilor şi acum ştiu cum să construiască aşa încât clădirile să nu aibă de suferit nici vara, când permafrostul se topeşte până la un metru adâncime, sau chiar mai mult.

Iarna, cel mai greu este să sapi – chiar şi o groapă într-un cimitir. Ca să-şi îngroape morţii, siberieni folosesc focul. Fac un foc mare, iar după cateva ore, când căldura a topit pământul, încep să sape atât cât se poate. Când dau iar de pământ îngheţat, fac focul iar. Şi tot aşa, o groapă de doi metri adâncime se sapă în câteva zile.

Ipotecă pentru o haină de blană

O înmormântare este unul din evenimentele pentru care oamenii chiar ies din casă. Pentru că de obicei preferă să nu o facă decât în caz de nevoie absolută – pentru serviciu, şcoală sau mâncare. Cine iese din casă are nevoie de haine adecvate, iar ca să te îmbraci cu ele ai nevoie de cel puţin 15 minute.

Pe un asemenea ger, singura salvare sunt hainele şi căciulile din blană de ren, raton, vulpe polară etc. Hainele din materiale sintetice nu fac faţă frigului. Din păcate, cele naturale sunt şi scumpe. O haină de blană costă aproape de trei ori cât salariul mediu. Dar sunt atât de importante încât mulţi siberieni sunt nevoiti să facă împrumuturi cu ipotecă pentru a şi le cumpăra.

Află în pagina următoare ce îi face pe oameni să locuiască în Siberia!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2