Unde evadăm în weekend?

De Flavia Jurca, pe

Timpul nostru liber e limitat, deci sfârşitul de săptămână e aur curat atunci când ai de înfruntat rutina. Iată cum poţi să trăieşti mai mult şi pentru tine atunci când munceşti 5 zile pentru alţii.
Medicii o spun de mult: stilul de viaţă al locuitorului urban este caracterizat de rutină, uzură şi alienare. Ajungem să trăim ca nişte şoricei care fug într-o rotiţă de plastic fără să ştie că pot oricând să iasă de acolo.

Mai mult: indiferent că eşti un manager general care o ţine de dimineaţa până seara în şedinţe şi prezentări sau o  mamă activă care lucrează şi are grijă şi de familie, rutina tot te acaparează. Week-end-ul se profilează la orizontul serii de vineri ca o insulă tropicală pentru naufragiaţi.

Ajungem să avem un traseu fix, pe care îl cunoaştem atât de bine încât am putea să-l parcurgem la volan cu ochii închişi fără să avem accidente; zi de zi vedem aceiaşi oameni, discutăm aceleaşi subiecte, iar dacă se întâmplă ceva inedit, răspunsul nostru este de panică, suspiciune şi respingere.

Cei mai de succes oameni, cei mai creativi şi cei mai relaxaţi sunt aceia care nu se agaţă de rutină. Sunt aceia care vin îmbrăcaţi în trening fosforescent la şedinţa de consiliu director, care între două lansări de produse bancare au si un vernisaj al unei expozitii personale…

Nu toţi lucrăm în domenii creative sau legate de artă, însă capitala noastră sufocantă ne poate oferi şi altceva decât blocaje în trafic, nervi, extenuare şi sentimentul că nu avem nicio scăpare.

Primul pas e să nu te laşi pradă nevoii de a lâncezi în casă tot week- endul!

Al doilea ţine de noroc: dacă lucrezi cu program flexibil sau în schimburi, ai ocazia să incluzi în agenda  ta câteva activităţi care să te ajute să evadezi din rutină.

Atât pentru cei care nu prea se îndură să se dea jos din pat în weekend (decât poate ca să meargă la hypermarket), cât şi pentru cei care au din când în când seri şi dimineţi libere, Bucureştiul oferă oportunităţi neaşteptate de recreere.

Cursuri 2-în-1: recreere şi recalificare

O prietenă care lucrează în fiecare zi până la ora 19 s-a înscris la cursurile de fotografie ale Şcolii Populare de Artă. De fiecare dată când vorbim, îmi povesteşte despre profesorii ei şi despre temele săptămânale pe care le primesc cu un entuziasm înviorător şi contagios. Costul? Destul de piperat, însă la final te alegi cu o diplomă şi cu o calificare pe care ţi-o poţi trece in CV.

Agora Studio organizează, în prima parte a lui 2010, şedinţe de creaţie cu profesori de desen şi culoare, dar şi cu invitaţi de marcă din domeniu (artişti plastici, designeri). Cursurile se ţin la Anaid Art Gallery.

Şi la Muzeul Ţăranului Român se organizează ateliere periodice extrem de interesante, cum ar fi cel de fabricarea şi imprimarea manuală a hârtiei sau de artă a textilelor (numit cu haz „Tichia de mărgăritar”).

Dacă, în schimb, vrei să îţi recâştigi vitalitatea, încearcă un curs de dans sau de kickboxing. Oferta este extrem de vastă, iar principalul avantaj al unui hobby care presupune căi de exprimare artistică prin intermediul corpului este că îţi va reda spontaneitatea, lejeritatea în mişcări, postura corectă, dar şi siguranţa de sine. Poate că ai observat, în  hypermarket sau în metrou, că majoritatea oamenilor sunt grăbiţi chiar dacă nu au motiv, că sunt tensionaţi, iritabili şi că au posturi, gesturi şi grimase care denotă disconfortul. Este şi normal, în condiţiile în care îşi menţin aceeaşi postură (incorectă adesea) ore în şir pe zi…

În cazul în care oferta clasică de dansuri sportive, de societate şi latino nu te atrage, îţi recomand entuziast cursurile de street dance cu CRBL, vedeta de la „Dansez pentru tine” şi membru în trupa Simplu.

Aşadar, nu te preda asaltului rutinei! Aminteşte-ţi că în noianul de îndatoriri faţă de ceilalţi, fie ei familie sau angajatori, trebuie să găseşti timp şi pentru tine. Altfel, întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?” te va deprima invariabil…

Adrese utile:

Şcoala Populară de Artă

Adresa: Str. Cuza Voda nr. 100, sector 4 ,
Telefon: Tel. 021.330.67.00
Email: lazarusc_11@hotmail.com

Muzeul Ţăranului Român Agora Studio – curs de pictură Perfect Body – cursuri de dans şi kickboxingStreetdance cu CRBL Dancetime – Lecţii particulare de dans
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!