Tragedia Titanic putea fi evitată

De Nicoleta Galeteanu pe

Cea mai cunoscută tragedie navală din istorie putea fi evitată. Noi dezvăluiri despre scufundarea Titanicului admit că tragedia a fost cauzată de un cârmaci panicat, susţinând astfel ipoteza unei erori umane.
Mărturiile pasagerilor care au supravieţuit în urma scufundării vasului Titanic fac dezvăluiri şocante după aproape 100 de ani de la întâmplarea tragică din Oceanul Atlantic, în 1912.

Într-un interviu acordat recent pentru publicaţia Daily Telegraph, scriitoarea Louise Patten, nepoata lui Charles Lightoller, unul dintre ofiţerii care au supravieţuit catastrofei, a dezvăluit adevărul despre misteriosul accident, mărturisind că Titanicul s-a scufundat din cauza unei grave erori de navigaţie.

Potrivit acesteia, traiectoria Titanicului putea fi schimbată la timp pentru ca impactul cu aisbergul să fie evitat, însă unul dintre cârmuitori s-a panicat şi a întors vaporul în direcţia greşită.

„În timp ce Titanicul înainta cu viteză spre aisberg, timonierul de serviciu Robert Hitchins s-a panicat şi a dus vasul în direcţia greşită, în loc să îl îndrepte spre stânga blocului de gheaţă, conform comenzii primite”, a declarat aceasta pentru Daily Telegraph.

În mod fatidic, nici sistemul de navigare nu a mai răspuns la comenzi, aşa încât cârma a fost îndreptată în două direcţii diferite în acelaşi timp, a explicat scriitoarea.

Chiar şi aşa, pasagerii şi echipajul puteau fi salvaţi, dacă cuptoarele vaporului ar fi fost oprite şi Titanicul rămânea pe loc.

„Revelaţia” lui Patten coincide cu povestea unuia dintre romanele sale intitulat „Good as Gold/ Bun ca aurul”, despre care autoarea declarase că este fictivă.

Adevărul, făcut public după 100 de ani de la tragedia din Atlantic, a fost păstrat secret de către familia lui Charles Lightoller, considerat până acum eroul catastrofei de pe Titanic.

Mai mult decât atât, Charles Lightoller ar fi minţit în cadrul anchetelor deschise de autorităţile britanice şi americane.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro