Top 10 ţări în care merită să locuieşti în 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Costul vieţii, infrastructura precară, sistemul de sănătate şi educaţia îndoielnice sunt deficiente româneşti care există de atâta timp încât ne-am conformat lor şi care au devenit deja…
  …un stil de viaţă. Dacă te-ai săturat cumva de toate aceste probleme şi intenţionezi să te muţi în altă parte, Franţa, Australia, Elveţia, Germania şi Noua Zeelandă sunt primele cinci locuri din lume în care merită să locuieşti în 2010 şi unde nu te vei confrunta cu aceleaşi inconveniente.  
 
Topul Quality of Life Index, realizat de internationalliving.com, numeşte primele 194 de ţări care oferă cea mai bună calitate a vieţii şi în care merită să locuieşti în acest an. 

Clasificarea este realizată pe baza a noua categorii, dintre care costul vieţii, timp liber şi cultură, economie, mediu, libertate, sistemul de sănătate, infrastructura, siguranţă şi riscuri şi clima.  
 
După calcule atente realizate pe baza evidenţelor oficiale, ale organizaţiile reprezentative, Franţa a fost desemnată ţara în care este cel mai bine să locuieşti. Franta este recunoscută pentru nivelul de securitate ridicat de care dispune, precum şi pentru soluţiile inovative de salubrizare.  
 
Sydney, Melbourne şi Adelaide sunt oraşele cele mai importante centre de dezvoltare care situează Australia pe locul doi în topul celor mai dezirabile ţări în care să trăieşti.  
 
Un centru cultural dezvoltat, podgorii întinse şi plaje fascinante, Australia este un loc perfect pentru oricine. Potrivit considerentelor menţionate în top, locuitorii de aici duc o viaţă echilibrată, iar tinerii îşi pot găsi foarte uşor un loc de muncă, mai ales pentru că economia australiană profită de pe urmă creşterii economice asiatice.

Şi în Elveţia lucrurile funcţionează bine. Fiabilitatea, calitatea vieţii, oamenii, siguranţă şi liniştea plasează Elveţia pe locul trei în clasament. În plus, internationalliving.com apreciază că ţara este şi un loc primitor, unde străinii se pot acomoda uşor, aici vorbindu-se cinci limbi străine.  
 
Locul patru este ocupat de Germania. Cu punctaje maxime la categoriile „libertate” şi „siguranţă”, germanii trăiesc cel mai bine, după elveţieni. De asemenea, infrastructura, sistemul de sănătate şi economia sunt alte atuuri care cresc calitatea vieţii în Germania.  
 
Noua Zeelandă este promiţătoare pentru cei cu studii superioare, tinerii având posibilitatea să îşi clădească foarte uşor o carieră. Totodată, neozeelandezii beneficiază de cel mai sănătos aer, poluarea fiind foarte scăzută aici, iar rata criminalităţii, de asemenea.  
 
Din top nu lipseşte nici America, ţara tuturor posibilităţilor, dar nu înainte de Luxemburg. Belgienii se află pe locul opt, urmaţi de canadieni, iar Italia ocupă locul zece în acest clasament. Deşi problemele legate de corupţie sunt recunoascute şi aici, Italia rămâne ţara artelor culinare, precum şi un important centru turistic, datorită culturii şi istoriei.
 
În top se află şi Ungaria, care ocupă locul 20, iar Bulgaria, locul 44.  
 
Nici România nu lipseşte din top. La o diferenţă de 17 puncte faţă de prima clasata, ţara noastră ocupă poziţia 53, după vecinii noştri, iar pe ultimul loc în top se află Somalia, cu 30 de puncte.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!