Țara europeană care vrea să își schimbe denumirea anul acesta

De Amelia Matei pe
Prim-ministrul Republicii Macedonia vrea să schimbe numele actual al țării, din cauza conflictului cu autoritățile de la Atena, care durează de 25 de ani.

Printre sugestiile luate în calcul pentru noua denumire a statului se numără: „Macedonia de Nord”, „Noua Macedonie” sau „Macedonia Vardarska”, după numele fluviului care traversează țara. Acest lucru va fi dispus dezbaterii în următoarea reuniune importantă ONU, ce va avea loc pe 19 ianuarie.

Macedonia a fost denumirea luată de această țară în 1991 când și-a proclamat independența din Iugoslavia, dar un an mai târziu un milion de persoane, ceea ce însumează 10% din populația Greciei, a ieșit pe străzile din Salonic, capitala regiunii grecești numite Macedonia, pentru a cere schimbarea numelui.

Grecia a acuzat Macedonia că şi-a însuşit părţi din cultura greacă, precum şi numele provinciei sale istorice care se află chiar la graniţa cu Macedonia, inclusiv simboluri precum soarele de pe drapelul macedonean sau originea lui Alexandru cel Mare.

Din cauza acestei dispute, Grecia blochează accesul Macedoniei în NATO şi UE şi a determinat ONU să numească statul macedonean Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Citește și – Cum arată orașul secret, care nu apare pe nicio hartă a lumii

Citește și – Orașul cu cel mai frumos centru istoric din România. Bucureștiul, Brașovul, sau Clujul nici nu se compară

Foto – Shutterstock

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv