Secretul succesului în opinia lui Salvador Dali

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Joi, 06 august 2020, 12:04
Salvador Dali este unul dintre cei mai cunoscuți pictori suprarealiști, dar și unul dintre artiștii cel mai bine cotați din lume. Vezi care este secretul succesului, în opinia lui.

Salvador Dali a fost întotdeauna conștient de geniul său, dar spre deosebire de alți artiști care au trăit în sărăcie, a știut să facă bani din talentul său. Dorința lui de îmbogățire l-a făcut pe Andre Breton, părintele suprarealismului, să-i atribuie pictorului anagrama „Avida Dollars” (avid după bani). Dali nu s-a supărat, ba dimpotrivă, a acceptat-o și a recunoscut că îl caracteriza în totalitate.

În cartea sa, „Jurnalul unui geniu”, Dali povestește că anual primea câte un tânăr care îl întreba care este secretul succesului. Răspunsul dat celui care l-a vizitat în 11 mai 1956 a apărut și în memoriile sale.

„Ca să dobândiți un prestigiu tot mai mare și mai statornic în societate, e bine, mai ales dacă dispuneți de talent, să dați societății pe care o iubiți, cât sunteți tânăr, un șut zdravăn în fluierul piciorului drept. Apoi, fiți snob. Ca mine. Mie snobismul mi se trage din copilărie. Încă de atunci aveam mare prețuire pentru clasa socială superioară, care, în ochii mei, era întruchipată de o cucoană pe nume Ursula Mattas. Era argentiniancă și-o iubeam mai întâi fiindcă purta pălărie (în familia mea nimeni nu purta) și apoi pentru că locuia la etajul al doilea.

Citește și: Secretul lui Schopenhauer pentru o viață liniștită

Mai târziu, snobismul a renunțat să mi se mai oprească la etajul al doilea. Am dorit întotdeauna să fiu și mai sus. Când am venit la Paris, eram obsedat să aflu dacă o să fiu invitat pretutindeni unde socoteam eu că trebuie să mă aflu. De îndată ce primeam invitația, snobismul mi se calma, așa cum îți trece o boală imediat ce intră doctorul pe ușă. Mai târziu, dimpotrivă, de multe ori nici nu mă duceam unde eram poftit. Ori, dacă mă duceam, făceam așa un scandal, că mă remarcam imediat și tot imediat dispăream. (…)

Salvador Dali

Plasează-te întotdeauna în poziție inaccesibilă celorlalți

Snobism înseamnă să te poți plasa întotdeauna în poziție inaccesibilă celorlalți, ceea ce le dă un sentiment de inferioritate. Există întotdeauna o posibilitate de a fi complet stăpân pe situație, în toate relațiile interumane. Mai trebuie să adaug ceva: mi-era imposibil să fiu la curent cu toate cancanurile și nu știam niciodată cine e de fapt cu cine. Exact ca Harry Langdon, comicul, ajungeam mereu acolo unde nu ar fi trebuit să merg. De pildă, familia Beaumont era certată cu familia Lopez, din cauza mea și a filmului „Vârsta de aur”. Toată lumea știa că erau certați, că nu se mai salutau și nici nu se mai vedeau, din pricina mea. Eu, Dali, imperturbabil, mă duceam la Beaumont, pe urmă la Lopez, fără să știu absolut nimic din toate astea sau, când știam, fără să le dau atenție. La fel era și cu Coco Chanel și Elsa Schiaparelli, între care se ducea un război civil în domeniu modei. Eu luam dejunul cu cea dintâi, ceaiul cu cealaltă, iar seara cinam tot cu prima. Asta făcea valuri de gelozie. Sunt una dintre puținele persoane care reușeau să trăiască simultan în mediile cele mai bizare, cele mai închise unele față de altele. Puteam intra și ieși dintr-unul într-altul după bunul meu plac. O făceam din pur snobism, adică dintr-o frenetică dorință de-a fi mereu văzut în cele mai inaccesibile cercuri.” (Salvador Dali, „Jurnalul unui geniu”)

Salvador Dali a murit în 1989, la 84 de ani, și a lăsat averea sa, în valoare de 130 de milioane de dolari, Spaniei.

Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?

Sursa foto: Northfoto, 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!