6 roluri memorabile interpretate de Elizabeth Taylor

De Nicoleta Galeteanu pe

Una dintre cele mai mari actriţe din toate timpurile, Elizabeth Taylor rămâne o legendă vie în cinematografie, imaginea iconică a Cleopatrei, figura misterioasă a Virginiei Woolf …
…şi diva cu ochi violeţi de la Hollywood.

Considerată cea mai răsfăţată actriţă, sau „doar” cea mai scumpă, Elizabeth moare la 79 de ani, dar lasă lumii cinefile numeroase filme memorabile, în care a jucat în cei 65 de ani de carieră.

Iată doar câteva dintre cele mai celebre filme în care a jucat actriţa.

1. Cui i-e frică de Virginia Woolf?/ Who’s Afraid of Virginia Woolf?

Alături de Richard Burton, soţul său în realitate, Elizabeth Taylor realizează cel mai bun recital actoricesc într-un film de colecţie, considerat de mulţi drept cea mai bună adaptare a piesei de teatru omonime.

În rolul Marthei, care formează un cuplu conflictual cu George, Elizabeth primeşte un premiu Oscar în ’66.

2. Cleoptra

O capodoperă printre filmele clasice, filmul lui Joseph Mankiewicz rămâne în istorie ca fiind al treilea cel mai scump film din industrie (de 44 milioane dolari atunci), dar cu prisosinţă şi datorită prezenţei regretatei actriţe.

Deşi prima regină a fost interpretată de Claudette Colber, Elizabeth Taylor rămâne imaginea reprezentativă a personajului mistic.

3. Pisica pe acoperişul fierbinte/ Cat on a Hot Tin Roof

În 1958, actriţa apare alături Paul Newman, o altă mare legendă a marilor ecrane. Brick, fosta vedetă a fotbalului, acum un alcoolic notoriu şi nefericit alături de frumoasa lui soţie Maggie, pe care o bănuieşte ca l-ar fi înşelat cu cel mai bun prieten al său.

4. Butterfield 8

În 1960, revine într-un rol memorabil, cu care câştigă Oscarul.
Gloria Wandrous e o prostituată cu un trecut furtunos. Weston Liggett e un avocat nefericit care apelează la serviciile acesteia. La început, el nu e pentru Gloria decât un client oarecare, dar curând relaţia lor devine una serioasă.

5. Un loc sub soare/ A Place in the Sun

Deşi filmul a fost nominalizat la 6 premii Oscar, actriţa nu s-a aflat pe liste în 1951. Însă, cu sau fără premiu, rolul din „A Place in the Sun” atestă pasiunea şi dăruirea pe care le investea în rolurile sale.

În film, Elizabeth este curtată de fermecătorul actor Montgomery Clift, ea jucând rolul frumoasei Angela Vickers.

6. Îmblânzirea scorpiei/ The Taming of the Shrew

În rolul Katharinei, personajul din piesa shakespeariană ominimă, actriţa pur şi simplu străluceşte. Scorpia care se opune căsătoriei Biancăi nici că ar fi putut fi întruchipată de o altă actriţă mai potrivită decât Elizabeth Taylor.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro