Nobel pentru o scriitoare de origine română

De Roxana Andrei pe

Herta Muller, scriitoarea germană de origine română, este laureata premiului Nobel pentru literatură în anul 2009. Scrierile sale prezintă viaţa românilor sub dictatura comunistă.

Autoarea Herta Muller s-a născut îmtr-o familie de etnie germană din Banat reuşind să emigreze în anul 1987 în Germania.

De la data stabilirii a primit numeroase premii internaţionale şi două nominalizări pentru premiul Nobel pentru literatură din partea ţării adoptive.

Încă din tinereţe a fost pasionată de literatură şi de lupta pentru libertatea exprimării apropiindu-se de cercuri de tineri scriitori, lucru care o aduce în atenţia Securităţii. Refuzul colaborării cu aceştia a costat-o serviciul, ore de reeducare, dar şi o perioadă de persecuţie.

A debutat cu o colecţie de povestiri intitulată „Niederungen” („Ţinuturile de jos”) care a fost cenzurată în România. O temă pregnantă a scriitoarei este despre experienţa dictaturii ceauşiste. Al doilea volum publicat în ţara mamă se numeşte „Drückender Tango”.

Herta Muller portretizează viaţa într-un sat de limbă germană unde corupţia, represiunea şi îngrădirea, traiul sub dictatura comunistă sunt prezentate în detaliu. Presa română a criticat autoarea, dar Germania a primit-o cu braţele deschise.

Din cauza criticilor aduse regimului comunist, Herta Muller nu a mai putut publica nicio carte în România.

„Regele se-nclină şi ucide” (2005), „Este sau nu este Ion” (2005) şi „Animalul inimii” (ediţia a II-a, 2006) au apărut la editura Polirom.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro