Michelle Obama – drumul de la cel mai sărac cartier din Chicago la Casa Albă

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Luni, 23 ianuarie 2017, 11:41
Michelle Obama a fost o Primă Doamnă de care poporul american este mândru și care se bucură de o popularitate enormă, după opt ani în care a fost un stâlp al familiei prezidențiale americane.

Citește și – Michelle Obama, o primă doamnă cu stil. Vezi cu ce ţinute a făcut istorie!

Din multe puncte de vedere, Michelle Obama a fost o premieră la Casa Albă. Este prima locatară a Casei Albe ai cărei descendenți provin direct din rândul sclavilor și Prima Doamnă de culoare a Americii. Este, de asemenea, prima soție de președinte cu cea mai înaltă educație universitară: absolventă de merit a Universității Princeton și licențiată în drept la Harvard.

În cei opt ani petrecuți în calitate de Prima Doamnă a Americii, a găzduit cu succes și eleganță de la întâlniri cu Regina Marii Britanii până la curse de Paști pentru copii. Susținătoare a sportului și a unei nutriții sănătoase, Michelle Obama a promovat un stil de viață corect în SUA, care se confrunta până atunci cu o epidemie de obezitate.

Fosta Prima Doamnă a Americii a avut o copilărie deloc ușoară, spre deosebire de cea a lui Barack Obama, crescut în Hawaii de bunicii lui, care proveneau din mica burghezie albă.

Arborele său genealogic arată că străbunicul ei, născut la 1850, a fost sclav în Carolina de Sud.

Născută pe 17 ianuarie 1964, Michelle LaVaughn Robinson  este fiica unui angajat la serviciile municipale pentru tratarea apelor, care suferea de scleroză în plăci. Ea a copilărit într-un apartament cu două camere din South Side, cel mai sărac cartier din Chicago, alături de părinții și fratele său.

Michelle strălucește la școală și la baschet, sport pe care îl practică datorită înălțimii sale de 1,82 metri, dar la care decide să renunțe pentru a nu intra în stereotipul rasial al reușitei prin intermediul sportului. Rezultatele sale școlare îi permit să fie admisă la prestigioasa Universitate Princeton, apoi la Harvard.

Este de menționat faptul că Universitatea Princeton era celebră pentru severitatea corpului didactic faţă de studenţii de culoare, pe considerentul că aceştia nu erau destul de inteligenţi pentru a înţelege cursurile predate acolo. Michelle a trebuit astfel să depună eforturi duble pentru a se remarca în faţa unor asemenea profesori.

„Mă simţeam uneori ca o trecătoare prin campus, ca şi cum nu acela era cu adevărat locul meu. Oricare ar fi fost contactele mele cu albii, aveam adeseori impresia că, în ochii lor, mai întâi sunt de culoare, iar apoi studentă”, a povestit Michelle Obama într-un interviu mai vechi.

După ce se reîntoarce la Chicago, Michelle intră într-un cabinet de avocatură unde, în vara anului 1988, preia un stagiar pe nume Barack Obama. Tânăra rezistă avansurilor lui, până ce, într-o seară, acesta îi oferă „o îngheţată la colţul străzii”, povesteşte Obama în cartea sa „Îndrăzneala de a spera”. „Am întrebat-o dacă pot să o sărut. Avea gust de ciocolată”, continuă fostul președinte al SUA.

Cuplul s-a căsătorit în octombrie 1992, iar restul rămâne istorie…

Citește și – Michelle Obama şi-a dorit să o egaleze pe Nadia Comăneci

Foto – Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!