Jurnalul unui om care vrea să se mute în Portugalia

De Olivia Vereha pe

Pentru că a venit criza peste mine şi m-a lovit din plin, anul acesta mi-am facut vacanţa în extrasezon şi, unde mai pui că a fost şi foarte scurtă. Dar a meritat!
Totul a început în luna februarie când o companie aeriană low cost a avut o promoţie senzaţională de tipul „trei la zece mii”, când fără să stau pe gânduri am dat Book la trei bilete pentru Lisabona cu plecare pe 21 mai şi întoarcere pe 24.

Urma să descopăr cum îmi iau liber de la serviciu, cum fac rost de bani pentru cazare si cum o să fie acolo, în următoarele luni până la plecare.

Planificarea excursiei ne-a luat o seară întreagă şi asta pentru că nu ne puteam decide asupra cărui apartament să îl închiriem. Necunoscători într-ale cartierelor din Lisabona, până la urma am ales fără să ştim un apartament fix în centrul oraşului la un preţ mai mult decât decent.

În centrul Bucureştiului nu cred că poţi sta într-un apartament de două camere complet utilat cu vedere spre piaţa centrală la 100 de euro. Ca să nu mai menţionăm că puteam sta maxim 6 oameni în el. Asta da economie!

Cu listele de muzee de vizitat, numere de telefon, informaţii despre trenuri, gări şi autobuze şi cu hărţi printate îndesate în buzunare am purces spre aeroport.

Ne simţeam puţin ca eroii lui Jerome K. Jerome în cartea sa „Trei pe două biciclete”, numai că noi eram trei cu o valiză. După un zbor liniştit am aterizat în capitala Portocaliei de unde o domnişoară la a doua tinereţe ne-a luat în taxi şi ne-a gonit pe o mie de străduţe ca sa evităm arterele pe care avea loc marele festival în desfăşurare la care nu am mai prins bilete. (ok, recunoaştem, nici nu ne doream foarte mult să dam 50 de euro pentru Elton John).

Ce bine că nu aveam mic dejun inclus, că altfel am fi ratat una dintre cele mai frumoase experienţe. Dis de dimineaţă am privit fascinată de la geam toţi chelnerii care deschideau terasele de pe pietonal şi se întreceau în aranjamentele florale aşezate pe feţele de masă imaculate.

Cântăreţii ambulanţi deja îşi acordau instrumentele ca să transforme dimineţile turiştilor în amintiri de neuitat. Am coborât somnoroşi şi ne-am oprit în prima terasă unde am băut una dintre cele mai savuroase cafele, ascultând o canţonetă cântată de un român de-al nostru, foarte priceput.

Ca să nu vă plictisesc prea mult şi ca să nu vă fur din bucuria de a descoperi singuri Lisabona şi împrejurimile, nu vă voi povesti despre tot ce am văzut, ci vă voi împărtăşi câteva „sfaturi”.

 – Toate muzeele închid la cinci, aşa că va trebui să vă grăbiţi să le vizitaţi. Orice ar fi să nu cumva să rataţi Casa do Fado şi nici Fashion Museum. În mod cert din al doilea veţi pleca determinate să vă găsiţi o croitoreasă foarte bună la întoarcerea în ţară.

 – Nu daţi bani pe hărţi, căutaţi InfoChioşcurile pentru că veţi pleca de acolo cu maculatură pentru 10 sezoane de vizite în Portugalia.

 – Dacă aţi chiulit la orele de sport, poate că ar trebui să vă puneţi la punct cu mersul autobuzelor. Deşi părerea mea este că tot farmecul Lisabonei este să te
pierzi printre căsuţele înghesuite pe străzi pavate.

 – Dacă vi se pare că aţi învăţat ceva portugheză din „Sclava Isaura”, vă înşelaţi. Nu ştiţi. Dar ei ştiu bine engleză aşa că nu trebuie să vă faceţi probleme.

 – Dacă aveţi experienţă într-ale condusului, dar nu vă plac cursele dificile şi nici să circulaţi cu 10 la oră, mai bine nu va închiriaţi o maşină.
Veţi observa de ce, de la primii paşi prin Lisabona. Toate maşinile sunt zgâriate şi îndoite pe la colţuri şi pe portiere pentru că sunt unele străzi pe care pur si simplu, nu încapi nici dacă eşti suit într-un Tico.

 – Dacă aveţi vreo problemă cu mirosul de peste aprovizionaţi-vă din plin cu şerveţele parfumate si cu evantaie. Si pentru că noaptea petrecerea se dă pe străzi şi toaletele publice nu sunt cele mai des întâlnite edificii, nu doar mirosul de peşte e problema…

Află mai multe despre Portugalia pe pagina următoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2