Titanic, dincolo de mit. Povestea soților care și-au așteptat moartea, cuprinși în brațe

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Luni, 10 octombrie 2016, 19:32
Scena din filmul „Titanic” în care doi bătrâni stau îmbrățișați în pat pe măsură ce nivelul apei crește în cabina lor, este inspirată din realitate, reprezentând un omagiu adus soților Straus, care și-au pierdut viața pe celebrul vas.

Citește și – 5.500 de obiecte de pe Titanic vor fi scoase la licitaţie

Isodor Straus, în vârstă de 67 de ani, și soția lui, Ida, de 63 de ani, nu au fost niciodată despărțiți din ziua în care s-au căsătorit. Fiul unor imigranți germani care s-au stabilit în Georgia, Isodor a cunoscut-o pe Ida când s-a mutat împreună cu fratele său la New York, în urma Războiului Civil. Era sărac lipit când a ajuns în marele oraș, dar l-a scurt timp a cunoscut succesul, după ce a deschis, împreună cu fratele său, lanțul de magazine „Macy’s”.

Filantropi bogați, soții Straus sprijineau cu generozitate zeci de cauze umanitare și obișnuiau să călătorească des. În 1912, au ajuns în Europa cu vasul german Amerika, dar la întoarcere s-au îmbarcat pe Titanic, alături de menajera și valetul cuplului.

În noaptea dezastrului, soții Straus și-au pus vestele de salvare peste hainele din blană și au așteptat pe punte. În bărcile de salvare urcau doar femeile și copiii, iar doamna Straus refuza să plece de pe Titanic fără soțul ei.

„Am trăit împreună mulţi ani. Nu mă voi despărţi de soţul meu acum. Cum am trăit, aşa vom muri: împreună”, le spunea Ida ofițerilor.

A refuzat să plece și a insistat ca menajera ei să urce în barca cu numărul opt. Au stat privind cum bărcile erau încărcate cu pasajeri, iar în tot acest timp Isodor își ruga soția să urce într-o barcă de salvare. Ea a refuzat continuu spunând că nu pleacă nicăieri fără el, iar când ofițerul responsabil a insistat din nou ca ea să intre în barcă și chiar a împins-o cu forța, Ida a pus un picior în barcă crezând că soțul ei va veni cu ea. Tocmai în acel moment niște bărbați devenise agitați, iar ofițerul le-a ordonat să se retragă din fața bărcii. Crezând că Ida este în siguranță în barca de salvare, Isodor s-a retras cu ceilalți bărbați.

Când a constatat că soțul ei nu este cu ea, ea a ieșit din barcă, s-a întors la Isodor și l-a cuprins în brațe. Ofițerul respectiv, vâzând că nu este nicio șansă ca femeia să urce în barcă, a ordonat ca barca să fie lansată către apă. Apoi, soții Straus a mers în cealaltă parte a navei și au așteptat calm orice formă de ajutor. Pentru că nu mai era nicio barcă de salvare, Ida și Isodor Straus au ales să se întoarcă în cabina lor și, cuprinși în brațe, și-au așteptat moartea.

Citește și – Nepoata unei victime de pe Titanic a supravieţuit naufragiului Concordiei

Foto – captură Youtube/ Myspace Titanic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!