Învață de la un expert FBI ce să faci ca să te placă toată lumea

De Consuela Stratulat pe
Prima impresie este foarte importantă, de aceea trebuie să știi ce trebuie să faci pentru a-i convinge pe oameni să te placă. Îți dăm câteva sfaturi de la un expert FBI.

Robin Dreeke a fost șeful Programului de Analiză Comportamentală din cadrul FBI pentru 27 de ani, iar jurnaliștii de la time.com i-au pus câteva întrebări pentru a afla cum putem să îi facem pe ceilalți să ne placă. El a dat mai multe sfaturi care te vor ajuta să te conectezi mai bine cu oamenii, să îi faci să fie relaxați în prezența ta, vei afla care este gestul care îi îndepărtează, cum să te folosești de limbajul trupului și cum să nu te mai lași manipulată.

1. Ce să faci când cunoști o persoană nouă?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci când cunoști o persoană nouă este să îi asculți opiniile fără să o judeci. Pune întrebări, ascultă, dar nu judeca, pentru că nimănui nu îi place asta. Când cineva spune lucruri care te șochează sau care nu sunt pe placul tău, fii calmă.
„Când nu sunt de accord cu ceva sau nu înțeleg ceva, în loc să judec, prima mea reacție este ‘ah, ce spui este fascinant. Nu am mai auzit acest punct de vedere. Ajută-mă să înțeleg. Cum ai ajuns la această concluzie?’”, spune Robin Dreeke.
Astfel, nu judeci, ci arăți că ești interesată și îi lași pe oameni să vorbească despre subiectul lor preferat: ei înșiși. Studiile au arătat că ceilalți simt mai multă plăcere când vorbesc despre ei, decât atunci când subiectul este despre bani sau mâncare.

2. Uită de ego-ul tău pentru a-i face pe oameni să te iubească

Cei mai mulți dintre noi abia așteaptă să evidențieze faptul că ceilalți greșeșesc. Dacă vrei să corectezi pe cineva sau să îi arăți cât ești de inteligent, nu o face.
„Să îți anulezi ego-ul înseamnă să pui deoparte nevoile, dorințele și opiniile tale. Ignoră dorința ta de a corecta și de a fi correctă. Nu îți permite să te lași dusă de val când nu ești de acord cu o persoană”, mai spune Dreeke. Relațiile dintre oameni nu se construiesc pe contradicții, după cum spunea Dale Carnegie cu mulți ani în urmă. Atunci când ceilalți aud un lucru care nu este în concordanță cu principiile lor, partea logică a creierului se închide, iar mintea lor se pregătește de luptă.

3. Cum să fii un bun ascultător?

Toată lumea spune cât este de important să fii un bun ascultător, dar nimeni nu spune cum să faci asta. Specialistul FBI susține că secretul este să nu te mai gândești la ce urmează să spui și să te concentrezi pe ce ți se spune. Arată că ești curioasă să afli mai mult, că te interesează.

„Să asculți nu înseamnă să taci, ci să nu ai nimic de spus. Există o diferență între cele două. Dacă pur și simplu taci, înseamnă că încă te gândești la ce urmează să spui, deci asculți doar jumătate din ce ți se povestește. Ce trebuie să faci? În momentul în care ai o opinie pe care vrei să o spui, las-o deoparte. Pur și simplu convinge-te să nu spui nimic și întreabă-te ce gând sau idee din ce ai auzit te-a fascinat și merită explorată?”.

Cercetările au arătat că atunci când le ceri oamenilor să îți spună mai mult din povestea lor, îi faci să te placă și să își dorească să te ajute. Urmează câțiva pași care te vor ajuta să asculți mai bine.

a. Ascultă ce ți se spune. Nu întrerupe, nu contrazice, nu evalua.
b. Dă din cap și fă comentarii scurte, precum „da” sau „aham”.
c. Fără să fie ciudat, repetă esența a ceea ce ți s-a spus, din punctul de vedere al persoanei care vorbește.
d. Pune întrebări care să demonstreze că ai fost atentă și du discuția cât mai departe.

4. Cele mai bune întrebări pe care să le pui oamenilor

Viața poate deveni grea pentru toată lumea, bogați, săraci, bătrâni sau tineri. Toată lumea are de trecut peste provocări și vrea să vorbească despre asta. Robon Dreeke te învață ce întrebări să le pui celorlalți, pentru a-i face să te placă.

„Întrebări bune ar fi ‘ce provocări ai avut de înfruntat la muncă săptămâna aceasta? Cu ce te-ai confruntat în această parte a țării? Ce probleme ai avut în adolescență?’. Toată lumea se confruntă cu probleme, fă-i să ți le împărtășească.”

Întrebările sunt foarte puternice, iar cel mai sigur mod de a influența pe cineva și de a-l face să te placă este să îi ceri sfatul. Ai grijă, însă, să fii sincer.

5. Cum să faci străinii să se simtă confortabili în preajma ta?

Primul lucru pe care trebuie să îl spui este că ai numai un minut la dispoziție, apoi să te îndrepți spre ușă.
„Atunci când oamenii cred că ești pe fugă, se relaxează. Dacă te așezi lângă ei, țin garda sus”, mai spune Dreeke.
Cercetările au arătat că atunci când îi întrebi pe oameni dacă acum este un moment bun, îi faci să dea curs cererilor.

6. Fii atentă la limbajul trupului

Este foarte important să fii pozitivă, să pari liberă, să nu judeci și să acorzi atenție limbajului trupului.

„Cel mai important este să zâmbești. Zâmbetul este cel mai sigur mod de a câștiga încredere. Ține-ți bărbia în jos, pentru că altfel s-ar putea să pară că te uiți cu superioritate la ceilalți. Ține-ți palmele în sus când vorbești, pentru că asta înseamnă că ești deschisă la ce ți se spune”, mai spune specialistul FBI.

7. Cum te porți cu cineva în care nu ai încredere?

Când îți dai seama că o persoană încearcă să te manipuleze, nu apela la ostilitate, ci fii directă. Întreab—o ce dorește și care sunt scopurile sale.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro