Alex Gâlmeanu, cel mai celebru fotograf român

De Nicoleta Galeteanu, pe

Fotografiile lui sunt pe toate copertelele revistelor de top şi totuşi puţini îl recunosc pe stradă. De fapt, este cel mai celebru fotograf al momentului şi, deşi nu a tânjit după…
 …notorietate, Alex Gâlmeanu a imortalizat-o cu bună ştiinţă în fotografiile de excepţie care îi poartă semnătura.

Ca în cazul oricărui artist pasionat, a început să facă fotografii din plăcere şi… ca să fie în centrul atenţiei, mărturiseşte el. Apoi, când a descoperit că se pot face şi bani din asta, deja realiza editoriale de modă şi imagini de copertă pentru reviste celebre. Acum se laudă cu un portofoliu impresionant şi între timp a reuşit să aibă propria expoziţie de fotografie artistică, „People I Know” fiind deschisă şi în Franţa, la Toulouse.

Cu toate acestea, ne spune că nu a realizat încă „cea mai frumoasă fotografie”. Ce alte lucruri interesante ne-a mai dezvăluit Alex Gâlmeanu, descoperi în interviul de mai jos.

Descrie-te în cinci cuvinte.

Nu ştiu multe despre mine. (Sunt 5 cuvinte)

Ştii câte coperte de revistă ai realizat până acum?

Le-am pierdut şirul cu mult timp în urmă. Sunt probabil de ordinul zecilor sau sutelor. Din 2001 până astăzi nu a existat lună să nu am cel puţin o copertă pe piaţă, dar am avut perioade în care existau şi câte cinci simultan.

Cum de ai devenit celebru în lumea fotografiei? Ce te-a recomandat?

Celebritatea este un termen relativ. Nu cred că sunt celebru. Se întâmplă să fiu cunoscut în anumite medii şi pe un anumit teritoriu. Lucrul ăsta este o realizare, dar e departe de a fi celebritate.

Nu ştiu ce mă recomandă, nu cunosc reţeta succesului, doar încerc să îmi desfăşor activitatea atât cât pot de bine. Notorietate vine sau nu, dar nu e principala mea ţintă.

Cine te-a învăţat să faci fotografii? De unde ai deprins această pasiune?

Am învăţat oarecum din familie. Am avut toate instrumentele necesare la îndemână, a fost nevoie doar de dorinţa de a face lucrul ăsta. În rest sunt un tip autodidact, îmi place să învăţ singur din experienţele proprii. Nu am avut un mentor în adevăratul sens al cuvântului.

Pari un fotograf complet. Sunt lucruri pe care simţi că nu le-ai făcut încă în acest domeniu?

În momentul în care o să cred că le-am făcut pe toate în fotografie, mă voi apuca de altceva. Din fericire nu ajunge o viaţă de om pentru a face tot ce e de făcut în domeniul ăsta. Adevărul este că sunt un fotograf aflat încă la început de drum, am încă foarte multe de învăţat.

Există două fotografii la fel?


Depinde de subiectul fotografiat, dar în principiu nu sunt două fotografii la fel mai ales când vorbim despre imagini cu personaje umane.

Cam câte fotografii ai făcut până acum? Estimativ, bineînţeles.

Imagini? Probabil câteva milioane. Imagini bune? Câteva zeci sau sute.

Află mai multe despre Alex Gâlmeanu pe pagina următoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!